Остров Света Анастасия отново ще посреща своите гости

Димитър Николов: Пристигна плаващият кран, който ще работи по разширяването на пристана на остров Света Анастасия. Той ще работи периферно в акваторията и няма да пречи на посещаемостта.

Проектът има за цел подобряване на условията и безопасността при акостирането на плавателни съдове на острова. С 10 метра се удължава старата кейова стена, а едновременно с това ще се изгради още една, дълга 40 метра. Така ще се получи пристан, затворен от две страни, а не защитен само от едната.
С изпълнението на проекта да бъде защитена от ерозия скалистата основа на острова, а с изграждането на новия пристан ще бъде удължен периодът за посещение на острова.

Той ще осигури по-безопасно акостиране, а при лошо време ще е убежище за малки плавателни съдове.
Скоро остров Света Анастасия отново ще посреща своите гости, като се спазват всички изисквания за дезинфекция и здравна безопасност. Работата по обновяване и разширяване на пристана няма да попречи на туристическия сезон, тъй като ще се върши основно в морето.

И малко любопитни факти за Остров Света Анастасия

Остров Света Анастасия e единственият обитаем остров по българското Черноморие и се намира в акваторията на бургаския залив.

Остров Света Анастасия е с вулканичен произход. В резултат от въздействието на вятъра и вълните, през вековете са се появили скалните му образувания – Гъбата, Дракона, Портата на слънцето, Пиратския кораб. Островните брегове са каменисти и недостъпни. Достъп има само от югозападния край, където се намира сега съществуващият малък пристан.

Островът Света Анастасия за пръв път е нанесен на картата на Черно море от холандския картограф Николаос Витсен през XVII век. През 1889 г. е изграден фар от френска компания. Първоначално той е бил монтиран на железен стълб, издигащ се на 40 метра над морското равнище. При хубаво време светлината му се е виждала на 10 мили. През 1912 г. в северната част на острова са положени основите на новия фар. За първи път той е запален на 13 юни 1914 г. и вече повече от 100 години продължава да обслужва корабоплаването в района.

Почти целият остров е обкръжен с риф, който в южния си край е широк 1,5 метра, а дълбочината му е 5 метра. В близост до северния и източния бряг има надводни камъни, около които дълбочината рязко намалява. От 2001 г. островът е със статут на културно-историческа забележителност.

Back to top button