Откриха ВВВУ “Георги Бенковски“ в Долна Митрополия

В него пилотите ще получават сертификат и за гражданската авиация.

„Парламентът одобри възстановяване на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, 17 години след като бе закрито. Единодушно с 87 гласа депутатите гласуваха „за“ откриване на висше училище с наименование Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия по предложение на Министерския съвет.

Училището „Георги Бенковски“ е  вече  със статут държавно висше военно. То  се създава на базата на факултет „Авиационен“ от структурата на Националния военен университет „Васил Левски“. В него ще се обучават студенти за придобиване на висше образование и за повишаване на квалификацията. Пилотите ще получават сертификат и за гражданската авиация, който ще важи също пред чужди потребители, одобриха депутатите. Ще се създадат условия за финансиране на обучението от национални и от чужди потребители.

Създаването на този вид учебно заведение е в съответствие с националните и съюзни изисквания, пише в мотивите си вносителят. Предвижда се в приходната част на бюджета на висшето училище да постъпват трансфери от държавата, финансова помощ от общините, както и дарения, спонсорство и собствени приходи.Това е стратегическо решение, защото в авиацията са високите технологии, в това е бъдещето, в това е принадената стойност, подчерта председателят на комисията по отбрана Константин Попов. Смело решение, защото има доста подводни камъни, да се възстанови училището е голяма грижа за правителството и за министъра на отбраната, отбеляза Валентин Радев от ГЕРБ.

На тържествената церемония президентът Румен Радев поздрави курсанти и преподаватели, а министърът на отбраната Красимир Каракачанов връчи осветеното бойно знаме на висшия състав на авиационното училище.

Президентът и главно командващ въоръжените сили на Република България, беше посрещнат от началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ – бригаден генерал Юлиан Радойски.
В словото си Румен Радев каза, че това е един дългоочакван ден за всички, свързани с авиацията.
“Ден, посветен на бъдещето на българската авиация. В този ден се слага край на една несправедливост – морален акт на възстановяване на гордия авиационен дух. Авиация се гради с дух, ум и сърце“, каза президентът Радев.
„Но и трябва да разгърнем нова по дух и съдържание дейност, адекватна на новите реалности“ каза още президентът.
„Училището трябва не само да отстои своята водеща роля във военнообразователната ни система, но и да се разгърне като център за подготовка на кадри за гражданската авиация. А за това е нужна дръзка визия и вдъхновена и неуморна работа“, посочи Румен Радев.

Красимир Каракачанов
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов определи днешния ден като наистина хубав за Българската армия, като посочи, че грешка отпреди 17 години е поправена. Сега даваме възможност на всички българи, които желаят да изучат авиационната професия, да получат това достойно образование тук, подчерта той, цитиран от БТА.
Министърът на отбраната спази традицията  при връчването на бойното знаме, заедно с началника на училището  да се забият в дръжката два пирона, които олицетворяват началото и ангажираност към този род войска.
Междувременно единственото авиационно училище обяви ранен прием. Повече информация може да се види на страницата на най-новото висше училище у нас.

Министърът увери още, че възстановяването на училището в Долна Митрополия няма да е за сметка на военния университет във Велико Търново и факултета му в Шумен. Няма да местим преподаватели, спекулациите са безпочвени, подчерта Каракачанов. Той припомни, че отдавна настоява за възстановяване на наборната служба и когато това се случи, ще се наложи да бъде възстановено и артилерийското училище в Шумен.“

Знамето

Източник:
ВВВУ “Георги Бенковски“

Свързани статии

Back to top button