Първата общинска биоградина в България е Троян

Първата общинска биоградина в България - първите биозеленчуци

Първата общинска биоградина с първите биозеленчуци  в областта и България е Троян Това е  сбъдната  мечта в малкия балкански град, в която малцина вярваха, написа Донка Михайлова във своята Фейсбук страница.Първата общинска биоградина в България е Троян-1

За съжаление те няма да отидат в детските градини, както очаквахме, поради това, че временно са затворени. Но пък ще зарадват младежи с увреждания и възрастни хора.

Днес започна експедиция на зеленчуците към Защитеното жилище за младежи в Дълбок дол, Дома за стари хора в Добродан и Домашен социален патронаж. От понеделник ще отварят детските градини, така че продължаваме с био салатите при децата. Предстои засаждането на домати, пипер и краставици. Био, разбира се.

Първата общинска биоградина в Троян е сбъдната мечта за общинското ръковдство и през есента чакаме и продукцията на овощната градина. Това не само ще осигури здравословна храна на троянските малчугани, но и ще поевтини стойността на храната и ще позволи, таксите да продължат да бъдат приемливи за младите семейства.

Оранжериите са изградени в кв. „Кнежки лъг“ на мястото на старото училище „Отец Паисий“. Те са част от проекта за здравословно хранене на децата на община Троян „BioCanteens“, съфинансиран по Програма УРБАКТ на ЕС. Изграждането им стана през 2020 г. със средства на общината. През 2019 г. местният инвеститор от немски произход, г-н Йоахим Вайл, дари сглобяема сграда, в която ще бъдат разположени две хладилни помещения (за плодове и за зеленчуци), подготвително помещение, складово помещение и битово помещение със санитарен възел, както и помещения за персонала. Предстои засаждането на био-зеленчуците и включването им в менюто на децата от детските ясли и детските градини на община Троян. Оранжерията е важна стъпка в цялостния пакет от дейности, които Община Троян предприема за здравословно хранене на децата.

Първата общинска биоградина в България е Троян-2
първите биозеленчуци.

 

Back to top button