Пътищата се обработват превантивно поради очакваното застудяване

Пътищата от републиканската мрежа се обработват превантивно поради очакваното застудяване и снеговалежи през нощта, което е предпоставка за хлъзгавост и заледяване, каза  председателя на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ), Георги Терзийски

200 машини в момента са на терен и обработват настилките с химически вещества и инертни материали, тъй като обстановката се усложнява. На много места вали дъжд и го обръща бързо в сняг. Най-голяма опасност от заледяване има във високопланинските проходи в Стара планина, Рила и Родопите.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски апелират шофьорите да карат внимателно и да не подценяват пътната обстановка, тъй като се очаква рязко застудяване на времето, а автомобилите да бъдат оборудвани с всичко необходимо за това време.

Вътрешният министър Христо Терзийски подчерта, че днес е направена оценка и предприетите досега действия на ангажираните институции са адекватни след падналите дъждове. Няма пострадали граждани, заяви министърът. Той съобщи, че Пътна и Охранителна полиция, както и служителите на пожарната са на линия за помощ при бедствия. Горските стопанства също помагат на АПИ. Пътноподържащите фирми, служителите на АПИ и МВР са на терен и работят превантивно така, че да няма затворени пътни участъци. Единственият затворен участък е пътят през „Петрохан“. В района на прохода вали дъжд и обстановката е сложна, съобщи председателят на АПИ.

Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението затруднява работата на пътноподдържащите машини и възпрепятства пътуването на всички шофьор.

Температурите са в интервала от -5°С до +9°С. Времето над страната е предимно ясно, на места с разкъсана облачност. Слаб до умерен вятър духа в областите: Бургас, Видин, Кюстендил, Ловеч, Перник, Силистра и Шумен. Дъжд вали в гр. Берковица /обл. Монтана/. Сняг вали област София, в гр. Трън и гр. Брезник /обл. Перник/, АМ ,,Тракия“ от км 55 до км 69, с. Горно Вършило /обл. Пазарджик/, проходи
,,Предел‘‘ и ,,Попови ливади‘‘ /обл. Благоевград/, в района на Дяково, Гюешево и Стражата /обл. Кюстендил/ и проход ,,Троянски“ /обл. Ловеч/.

Пътните настилки са предимно мокри или заснежени и обработени, проходими при зимни условия.

 

Свързани статии

Back to top button