Петя Панева е Гласът на България

Петя Панева от Варна  е Гласът на България. За пръв път фолкорна певица спечели този приз. След великолепното изпълнение на странджанската песен „Калиманку Денку, мари“ – грабна наградата!

Петя Панева е родена на 14.06.2000г. в гр. Варна. Завършила в НУИ „Добри Христов“ гр. Варна със специалност ударни инструменти. От 4-годишна пее във вокална формация „Бънджи Сингърс“. Има призови места от Межднароди конкурси с ударни инструменти. От 4 клас решава да се насочи и към народната музика. Започва първо в народния детски хор към музикалното училище, а след това взима и индивидуални уроци. От тогава до днешна дата не спира да пее и прославя народната музика.

Петя Панева покорява с лекота фолклорните върхове и в близките години печели първи, специални и „Гранд При” награди. Пяла е в Ансамбъл „Одесос“ при МВР Варна, Фолклорна формация „Изгрев“, „Фолклорни ритми”, Ансамбъл „Добротица“ гр.Добрич, представителна камерна група на НУИ“Добри Христов“, АТТ при ВСУ“Черноризец Храбър“, Ансамбъл „Варна“. Има много записи с оркестъра за народна музика на БНР, както и покани за гост- солист на техни концерти в първо студио на БНР. Взима участие с различни ансамбли и формации в чужбина- Чехия, Италия, Гърция, Полша, Украйна, Унгария, Турция, Германия, Лондон.

В наситената й програма присъства и още една родолюбива проява – участието й на фестивал в Италия и в тържествената церемония по откриването на паметник на Хан Алцек в селцето Челле де Булгерия. През есента на 2016г. Петя Панева и струнен квартет към НУИ „Д.Христов”, представят институцията и страната с невероятен концерт в град Кавала.

Два пъти награждавана за своя талант от „Ротари клуб“ Варна. Голяма чест и оказва народната певица Янка Рупкина, като гост- изпълнител на нейния юбилеен концерт, където получава “Национална награда“. На 14.02.2019г. е поканена на концерт в Първо студио на БНР и е обявена от самата Калинка Вълчева за нейн последовател. От скоро е и най-младия глас на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

Честито!

Back to top button