Плевен с цветя за Деня на народните будители

С поднасяне на цветя пред паметника на Иван Вазов, който се намира до едноименното училище в града, Плевен отбеляза един от най-стойностните български празници – Деня на народните будители – 1 ноември. Заради усложнената епидемична обстановка тази година няма организиран официален ритуал, но това не попречи празникът да бъде почетен от всеки, които има желание да изрази своята признателност към хората на духа и знанието.

Да засвидетелстват своята уважение към всички достойни българи, съхранили с делото си през годините националното ни самочувствие и съзнание, цветя пред паметника на Вазов поднесоха председателят на Общинския съвет Мартин Митев и кмета на Община Плевен Георг Спартански, заедно с представители на училища, медии и признателни граждани. Венец в знак на признателност бе поднесен и от името на целия Общински съвет.

„На този ден ние почитаме хората на знанието и духа. Днес ние засвидетелстваме своето признание и към съвременните будители, като примери за такива в забързаното ни общество имаме много“, посочи председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев след като поднесе цветя през паметника на Иван Вазов. И допълни: „Будител е всеки един, който милее и работи за България, а политиците ни трябва да създават условия за развитие на будителството в съвременна България.“

„Същността на празника не е в неговата официалност и помпозност. По-важното е гражданите да усещат деня като празник. Затова ни има като нация, защото е имало хора, които са изпълнявали своята човешка мисия, не с оглед на облаги, а на ползу роду“, каза и кметът Георг Спартански.

По различно време на деня пред паметника на Вазов идваха деца с родителите си, представители на училища, ведомства, за да поднесат  цветя в знак на признателност.

Източник:
ОбС - Плевен

Свързани статии

Back to top button