По-малко, но по-добри играчки

Обичайки безусловно децата си, ние искаме те да бъдат щастливи и доволни. Един от най-използваните начини да ги ощастливим е , когато им купуваме играчки. И го правим, постоянно. Докато се усетим, кога е време да прекратим безразборното купуване на безбройните ненужни играчки се озоваваме до коляно затънали в тях, когато влезем в детската стая. Не стига, че всичко е затънало в кукли, плюшени играчки, легота и много още, но и децата съвсем не играят с тях. Равносметка – децата са отегчени, а къщата бъркотия.

По-малкото е повече! Повечето семейства имат този проблем, те не схващат идеята, че повечето играчки се равняват на по-малко игра от страна на децата.

Децата лесно могат да бъдат погълнати в избора си за игра, когато всъщност няма много избор, но има качество. Докато дете, което има безброй много играчки и никакво качество, често завършва да играе с нищо.

Истината е, че света ни е завладян с безбройните пластмасови и блестящи боклуци, които учат децата ни да бъдат пасивни участници в играта. За жалост вместо да си играят с въпросната играчка, те чакат да бъдат развеселени от нея и успяват да бъдат, но за 5 минути. След това те просто я захвърлят някъде из къщата, за да вземат поредната ненужна вещ за да й се порадват за още 5 минути и така до безкрай.

Има светлина в тунела. Всички родители трябва да са наясно, че има и друг начин, по-добър, както за тях, така и за детето им. Залагайки на минималистичен подход към играчките, като намалят претрупаността и се фокусират върху качеството на една играчка, а не количеството.

Истинската полза за нашите дребосъци е в малкото количество качествени играчки за деца , съобразени с техните интереси и фази на развитие, защото:

  • Учат детето на отговорност – Когато децата имат прекалено много играки, ако някоя се повреди или скъса, незабавно ще бъде заменена с друга. Ограничения брой играчки, със сигурност от своя страна може да научи малчугана ви, че трябва да се грижи за вещите си и да ги цени. Пазейки своите играчки, децата се научават да ценят това, което имат и разбират тяхната стойност.
  • Учат детето да цени реда – Малкото играчки помагат да бъде овладяна цялата бъркотия у дома, освен това, ако всяка играчка има свое място, децата със сигурност ще бъдат по-склонни да подреждат и да ценят реда. Това от своя страна предлага по-добра среда за игри.
  • Детето развива самочувствие и постоянство – Деца, които умеят да играят с една играчка дълго време, без да губят интерес към нея, са по-склонни да се задълбочат и да развиват историите, които сами създават. Самото ръководене на играта самостоятелно, от своя страна развива тяхното самочувствие.
  • Помагат децата да бъдат по-концентрирани – Многото играчки са равни на нулева концентрация. По-ограничения брой игри, толкова повече е възможността детето да играе по-дълго с всяка една от тях и да ги използва пълноценно.
  • Развиват комуникационните умения на децата – Творческата игра позволява и помага на децата да развиват социалните си умения. Когато стане въпрос една играчка да бъде споделена или да се направи компромис, за това как и кога да се използва тя, те успяват да се справят с конфликтни ситуации и да са толерантни. Колкото повече време детето си играе в такъв тип игра, толкова по-лесно ще му бъде в бъдеще да изгражда приятелства и да комуникира с други деца.
  • Възпитават чувство на благодарност у децата – Децата са по-щедри, когато имат по-малко играчки. Те са благодарни за онова, което имат и са търпеливи, когато стане въпрос за новите играчки без да пришпорват родителите си.

Имайки по-малко и качествени играчки, децата оценяват, че да прекарват време със семейството, било сред природата, да спортуват, четат, да слушат музика или просто да са заедно у дома е също толкова приятно, колкото и играта с тях. Така с течение на времето се сформира в съзнанието им, че не вещите са най-ценни в живота, а споделените моменти с близките.

Back to top button