По време на пандемия се чете повече, отчитат от библиотеката в Ловеч

Увеличили са се читателите в Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ в Ловеч в годината на пандемия, отчитат от културната институция. Хората се опитват да избягат от действителността с книги с по-леко съдържание. Увеличило се е търсенето на литература, свързана с психологията, заяви за БТА Цветелина Николова, библиотекар в отдел „Заемна“.

По думите й върнали са се читатели, които преди са идвали по-рядко в библиотеката. Повече посещения има и от страна на студентите, които по време на дистанционното обучение търсят повече материали.
„Хората търсят да избягат от действителността с нещо, което да не ги натоварва, с по-леки книги“, коментира Николова.

Според нея за някои това е любовна литература, биографии, семейни саги, за други – криминални романи и трилъри. „Често се търсят и книги за пътешествия, преживяни неща, а все по-предпочитана е и литературата, която обръща хора вътре към себе си, т. нар. психология“, добави библиотекарят.

Според данните през 2019 г. регистрираните читатели са били 1102, а през 2020 г. броят им се е увеличил на 1467.

През изминалата година в библиотеката са постъпили 2589 броя нови и дарени книги.
Николова посочи, че най-четените заглавия са тези, които повече се рекламират в интернет, като книгите на Георги Господинов, Венета Райкова, „Живот в скалите“ на Мария Лалева, „Стопанката на Господ“ на Розмари Де Мео.

Чете се повече съвременна литература, а читателите идват в библиотеката все по-информирани, търсейки конкретно заглавие.

Всяка книга, след като се върне от читателя, за дезинфекция, преминава през специална машина.

Автор:
Даниела Балабанова
Източник:
БТА
Back to top button