Шествие-поклонение бе почетена паметта на жертвите от концентрационния лагер „Слънчев бряг“

С шествие-поклонение и панихида на каменната кариера край Ловеч днес бе почетена паметта на жертвите от концентрационния лагер „Слънчев бряг“, съществувал от 1959 г. до 1962 г. Поклонението се организира за 33-та поредна година от Съюза на демократичните сили (СДС).

На мястото, където е бил лагерът, се събраха активисти на демократични партии, политици, общественици и граждани.

Един от малкото останали живи, оцелели от престоя си в лагера – Кольо Вутев, със сълзи на очи каза, че няма думи да опише какво е преживял там. „Винаги, като дойда тук, нещо ме задушава. Нямам думи. Животът на тази кариера е живата комунистическа истина за геноцид. Тук всяка секунда не знаеш кога ще прекъсне жизненият ти път без съд и присъда“, разказа той.

Председателят на СДС Румен Христов посочи, че 60 години след закриването на лагера зверствата на комунистическия режим не са забравени и няма да бъдат забравени. „Поклон пред паметта на тези, които са загубили живота си. Поклон пред стоицизма и понесените репресии от тези, които са преживели този ад“, каза председателят на СДС.

Христов свърза случвалото се преди 60 години с ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. „Ние от СДС категорично заявяваме, че това нещо ни напомня за едни тъмни времена и то не трябва да бъде допускано“, допълни той.

Председателят на Съюза на репресираните в България Лилия Друмева също подчерта в словото си, че в демократична страна, член на Европейския съюз и НАТО, е недопустимо да се арестуват хора по политически причини. „Сега цари страх. Изпуснахме онова, което уж мислехме, че здраво държим в ръцете си – устоите на българската демокрация. Не бива да го позволяваме“, каза Друмева.

Тя определи като недопустими и действията на Русия спрямо Украйна.

Пред паметната плоча на мястото на концентрационния лагер край Ловеч бяха поднесени венци и цветя в памет на жертвите на тоталитарния режим.

Според организаторите на шествието-поклонение лагерът е бил създаден през 1959 г. от тогавашната власт след закриването на този в Белене, откъдето на каменната кариера край Ловеч са преместени 166 опасни и непоправими за комунистическия режим рецидивисти. За трите години на съществуване през лагера „Слънчев бряг“ са преминали над 1500 души – земеделци, противници на режима, младежи, определяни като хулигани, и други невинни българи, въдворени там без съд и присъда. До закриването му в началото на април 1962 г. са избити или са починали от изтезания и непосилен труд 155 души.

Back to top button