Поредната социална инициатива на Областна администрация

Поредната социална инициатива на екипа на Областна администрация Ловеч завърши – храмът „Света Неделя“ в кв. Вароша е с реставрирана порта.

Идеята се ражда пролетта. Старата, амортизирана и повредена порта на най-стария храм в Ловеч – „Света Неделя“ прави впечатление на служители на администрацията. Обединени те представят проблема пред областния управител  Ваня Събчева и решението е взето. Организира се благотворителна инициатива в социалните мрежи и средствата са събрани – 1350 лв. Направено е проучване, готово е инженерното становище, намерен е майстора на порти от ковано желязо – Цветан Средков, който се съгласява да реставрира над 100-годишната порта порта. И работата започва. 

Тази вечер, в навечерието на големия християнски празник на светите Вяра, Надежда и Любов и майка им София, когато почитаме християнските добродетели и стремежът към тях, се състоя водосвет за здраве в храма.

„От векове народът ни вярва, че доброто никога не се забравя и един ден ще бъде възнаградено, както и че добрият човек никога не остава сиромах, дори и да е беден. С благодарност към всички 32 дарители, които направиха възможно случването на нещо малко, но видимо и важно за нас, за миряните, за гостите ни от близо и далеч“, каза в края на службата отец Викентий.

Всяко малко добро, правено последователно, се превръща рано или късно в нещо по-значимо. Това се опитваме да правим и ние. Благодаря на екипа на Областна администрация, на инициаторите и на хората, които ни се довариха и дариха средства, за да случим тази малка добринка. Портата е красива и добре изработена и се вписва напълно в общия изглед на храма. Радвам се, че направихме това, защото то ще радва всеки, който прекрачи през нея, за да се помоли тук, каза Ваня Събчева след водосвета. Тя връчи средствата на майстора, реставрирал портата, а събраните в повече 150 лв дари на отец Викентий, който веднага договори още малки поправки в параклиса към храма. 

Дано доброто е заразно!Поредната социална инициатива на Областна администрация

Източник:
Пресцентър Област Ловеч

Свързани статии

Back to top button