Пострадали от войната в Украйна 76 деца бяха настанени във военно-почивния комплекс в тетевенското село Рибарица

Пострадали от войната в Украйна 76 деца бяха настанени във военно-почивния комплекс в тетевенското село Рибарица, съобщи за Областта.com областният управител на Ловеч Светослав Славчев. Групата пристигна с автобус тази вечер, около 22:00 часа, като по-рано днес бяха посрещнати на ГКПП „Дунав мост“ при Русе от представители на различни институции.

Децата са на възраст между 5 и 16 години, като част от тях са с тежки психически и физически травми от военните действия в най-горещите точки в Украйна – Херсон, Славянск, Авдеевка, Харков, Запорожие, Николаев и Донецк. Някои от децата са загубили единия или и двамата си родители, други са били ранени, поради което ще се нуждаят от продължителна психологическа рехабилитация и подкрепа.

Общо около 90 човека са настанени тази вечер в комплекса в Рибарица, сред тях са и деветима придружители на децата. С леки автомобили са пристигнали и две жени с четири деца. Майките тръгват за Слънчев бряг в утрешния ден.

Автобусът с украинските деца е бил ескортиран от линейка, полицейски служители и социални работници. Имало е две деца със здравословни оплаквания, но те са били прегледани и са добре, добави областният управител.

Директорът на Българския червен кръст (БЧК) в Ловеч Цветомира Георгиева посочи за БТА, че на групата са осигурени одеяла, хранителни и хигиенни пакети. На разположение са и двама психолози. Още утре сутринта екип на БЧК – Ловеч, ще отиде на място, за да окаже подкрепа.

Предстои да бъде направена оценка на нуждите на децата с цел оказване на здравна и психологическа подкрепа.

Припомняме, че във военно-почивния комплекс в с. Рибарица в момента пребивават още 130 украински граждани.

Автор:
Даниела Балабанова
Източник:
БТА
Back to top button