Поздравления на кмета на Ловеч по повод 24 май

Уважаеми съграждани! Скъпи деца и колеги!
Всички сме убедени, че 24 май е най-красивият и обичан празник! Той е тържество на словото, на просветата и културата! Това е денят на славянската писменост.
Цяла България чества създаването на глаголицата от братята Кирил и Методий, известни още като Солунските братя, които записват на глаголица превода на Библията.
Затова ги наричаме наши първоучители – те са Светите братя Кирил и Методий, небесни покровители на нашия град. Двойно по-щастливи сме, защото в Ловеч два пъти в един месец се обръщаме към тяхното дело. На 11 май е църковният празник, който е и Ден на Ловеч. А на 24 май честваме официалния държавен празник.
В Ловеч сме особено горди, че музиката на вечния химн „Върви, народе възродени“, се ражда тук. Той прозвучава в една учителска стая в стария квартал „Вароша“, в тогавашното Петокласно мъжко училище „Йосиф I“.
И когато празнуваме Деня на просветата, на културата и знанието, нека припомня какво се пее в нашия химн на просветата, към какво се призова народа:
„Върви към мощната просвета!
В световните борби върви,
от длъжност неизменно воден —
и Бог ще те благослови!
Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!“
Днес, когато се сблъскахме със световната зараза от коронавирус, тези думи звучат пророчески.
Да, Ловеч е благословен от Бога град! Защото сме град на „мощната просвета“, град на професорите! Всички сме свидетели колко бързо нашите болници, със своите лекари и медицински работници, се организираха и посрещнаха епидемията.
Видяхме колко бързо учители и ученици се преминаха на дистанционно обучение чрез интернет и други канали. Въобще целият ни живот премина на други релси. Изрази като „социална дистанция“ и „лична хигиена“ придобиха нов, направо животоспасяващ смисъл.
Убедена съм, че ние, като българи, нямаше да се справим толкова успешно със заразата, ако не сме ученолюбиви и просветени. Защото спазваме „граматиката на духа“, както посочи нашата писателка Здравка Евтимова.
Всички, които бяхме единни и активни в мобилизацията, днес изпитваме особена гордост. В навечерието на празника искрено и горещо благодаря на всички ученици, учители, лекари, писатели, художници, артисти, певци, журналисти, научни работници… На всички, които допринесоха и допринасят за блясъка на Ловеч като спокоен, здравословен, културен и интелигентен град.
Убедена съм, че ни предстоят много хубави дни в бъдеще, много празници и поводи да сме щастливи.
Искрено Ви желая здраве, вдъхновение и все така да бъде жив и побеждаващ духът на Ловеч!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Корнелия Маринова,
кмет на Община Ловеч

Свързани статии

Back to top button