Кметът на Ловеч  беше гост на празник на „приведения зет“ в Горан

Да си зет в Горан, е въпрос на чест, отговорност и  късмет – изтъква девизът на празника.

Кметът на Община Ловеч Корнелия  Маринова на 5 септември беше гост на весел празник в село Горан – първият Специален ден на „приведения зет“.

Мислехме го за началото на годината, но го отложихме поради в  извънредната епидемична обстановка, обясни  кметският наместник Петко Петков. Той поясни, че в селото има 24 „приведени“ зетьове, той също е един от тях, но предпочита да им викат „поканени“.

Още в началото на събитието присъстващите видяха рядко срещана гледка – зет докара тъщата до трапезата с количка, като тя му носеше бутилката с ракия. Веселието продължи в този дух.

В своето поздравление кметът Корнелия  Маринова  подчерта, че в общината този празник има свои традиции.  Преди  няколко години в Горно Павликене  го възобновиха,  а доста по-рано ловешкото дружество „Къщовник“  написва  правилник на завряния зет.  Издават и книжката „Синеоко зетче / Зетчето на баба“ с автор Стефко Бабин. В правилата  пишело например, че завряният зет трябва да предава на жена си цялата заплата не по-късно от четири часа от получаването.

„Предполагам, че това правило ще  разхубави още повече Горан“, пошегува се кметът и добави, че щом има толкова зетьове, очевидно има и хубави моми.

Корнелия  Маринова похвали работата на новия кметски наместник Петко Петков и секретаря на НЧ „Христо Ботев-1927г.” Елеонора Тодорова, подчерта, че тук е и предишният наместник Надежда Петкова, което е добре. Община Ловеч ще ви подкрепя във всяка хубава и полезна инициатива, каза още кметът.

Да си зет в Горан, е въпрос на чест, отговорност и  късмет – изтъква девизът на празника. В хумористичната програма имаше полагане на клетва от най-младия зет пред най-стария,  поименна проверка дали съставът е налице, припомняне на правилата, както и специални подаръци за зетьовите – готварски престилки, щипки и прах за пране, легени и черпаци. Празникът привърши с танци и народни хора.

Източник:
Община Ловеч, пресцентър

Lovech.bg

Lovech.bg - Актуални новини от Община Ловеч
Back to top button