Празникът на народния обичай в Рибарица

Празникът на народния обичай и автентичната носия в Рибарица за 13-та година събра пазителите на българския бит и фолклор

През изминалите почивни дни курортът Рибарица стана столица на българският бит и фолклор. В планинското селце, за 13-та година, се проведе Празника на народния обичай и автентичната носия, който събра общо 50 колектива, формации и читалища от цялата страна.

Празникът на народния обичай в Рибарица сн.2
Празникът на народния обичай в Рибарица сн.2

Кметът на село Рибарица – Пенка Ганева, даде началото на празника, а към присъстващите се обърна и д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен.
За пореден път това историческо място събира в едно бистрите поточета на българския фолклор. Те се стичат от всички краища на страната ни, за да попълнят водите на богатата българска фолклорна съкровищница, каза д-р Бояджиева.

Тя подчерта, че поводът на събитието е повече от ясен, защото обичта към фолклора е вплетена и блика в сърцето. И ще блика, докато има такива като Вас, които отстояват с пълни сили нашата българска културна идентичност, подчерта кметът на Тетевен.

През двата дни на конкурсната програма бяха показани пъстри роби, кръшни български народни хора и песни, различни обичаи и колоритни носии на сто и повече години. По традиция всички участници, жители и гости имаха възможността да опитат рибена чорба /саламура/ и боб, които са запазена вкусова марка на този празник и на тетевенския край.

В съботната вечер се проведе и юбилейният концерт на Танцов състав „Рибарски бисери“ при Сдружение – Рибарица 2015. Той предизвика голям интерес и събра множество зрители. По случай юбилея ръководителят на състава – Лиляна Дакова, получи поздравителен адрес от кмета на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева и председателя на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, които чрез него изразиха своето възхищение от високия професионализъм и себераздаване на състава през годините, както и от факта, че той е гордост както за Рибарица, така и за цялата ни община.

Конкурсната програма продължи почти през целия неделен ден, след което дойде ред на журито да определи победителите. То бе съставено от преподаватели от Варненски Свободен университет „Черноризец Храбър“ – доц. д-р Катя Кайрякова, доц. д-р Ивайло Иванов и доц. д-р Капка Манасиева.

Празникът на народния обичай в Рибарица сн.3
Празникът на народния обичай в Рибарица сн.3

Празникът бе закрит от кмета на Рибарица – Пенка Ганева и председателя на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, които връчиха грамотите и медалите в различните категории.

Победителите  може да прочетете ТУК

Back to top button