Представители на частни траурни агенции в Ловеч искат промяна

Промяна на общинските наредби в частта им за траурните дейности

Представители на частни траурни агенции в Ловеч поискаха общинските съветници да преразгледат Наредбата за гробищните паркове и изградените в тях обредни зали на територията на община Ловеч и Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и услуги, в частта за траурните дейности, съобщават от БТА, цитирани от Троян експрес  и Областта.

Това обявиха те на пресконференция в Регионалния пресклуб на БТА в Ловеч, водена от влогъра Симон Милков. Посочиха, че не са съгласни с високите такси на бюджетната дейност (БД) „Обреди“ за погребения. Искат да се променят условията и реда за изкопаване и ползване на гроб.

Те заявиха, че са против изкопаването на гробните места да става само от назначени към община Ловеч работници, защото, по думите им, се оскъпява услугата и хората се подвеждат, че само БД „Обреди“ извършват погребения. Случвало се е на погребения по селата да бъде изпращана общинска полиция, споменаха участниците.

По думите на Милков, през 2021 г. от общината са декларирали, че приходите от погребална дейност са 134 хиляди лева, а от радостни обреди – 6800 лева, разходите са близо 430 хиляди лева, което предизвиква въпроси. При погребения се начислява такса за организационно-техническа услуга, на стойност 60 лева без ДДС, т. е. за водене на регистър на починалите, което, според него, не е редно.

Присъстващите представители на погребални агенции Еми Асенова, Елица Пенчева, Димитринка Гечева и Ивелина Бошнякова добавиха, че на Централните софийски гробища, например, едно гробно място струва 108 лева, а в гробищния парк „Стратеш“ в Ловеч стига над 2070 лева, в Скобелево – 770 лева.

Ивелина Бошнякова каза, че от 28 януари 2021 г. община Ловеч не позволява на траурните агенции да изваждат препис-извлечение от акт за смърт за пръв път, без нотариално заверено пълномощно от близките, а това ги затруднява.

Сигнали и жалби са подавани към община Ловеч, прокуратурата, омбудсмана, Комисията за защита на конкуренцията и други компетентни институции.

Ако до края на март кметът на Ловеч Корнелия Маринова не предложи промяна на наредбите, ще се премине към протестни действия, заяви Милков.

В позиция на община Ловеч, разпространена до медиите, се посочва, че тя осъществява дейността си при спазване на законодателството в Република България. Гробищните паркове се стопанисват от община Ловеч и никой друг няма право да се разпорежда с тази собственост. Ако някой го направи, той осъществява административно нарушение и на него се налага административен акт.

Няма нормативно ограничение, което да налага само общината да е собственик на гробищен парк. Частните траурни агенции могат да инвестират в изграждането на гробищен парк и да извършват пълно обслужване на гражданите и безплатно, посочват от администрацията.

В позицията се посочва още, че близките на покойниците са задължени да ползват само обективно необходимите услуги, разписани в чл.4 на Наредба 2 на МЗ и чл. 9, ал. 1 от Наредбата за гробищните паркове и изградените в тях обредни зали на територията на община Ловеч. Близките на покойниците не са задължени и никога не са били задължавани да ползват всички останали услуги, предоставяни от БД „Обреди.

„Така че, по никакъв начин не може да се говори за монопол върху някаква дейност“, заявяват от община Ловеч.

Автор:
Даниела Балабанова
Източник:
БТА
Back to top button