Започва преустройството на сградата на Младежкия дом в Ловеч

Започва реализацията на проекта за преустройство на сградата на Младежкия дом в Ловеч, който се финансира по оперативната програма „Региони в растеж“. За целта кметът на общината Корнелия Маринова е подписала договор с фирма изпълнител на строително-монтажните работи, съобщават от общинската администрация.

„Това е много важен за общината проект, който ще даде възможност за обогатяване и разнообразяване на културния живот и ще се разшири културната инфраструктура в града“, е заявила Маринова.

Общата стойност на проекта е над 2,9 милиона лева, като една част е безвъзмездна финансова помощ, а друга – чрез финансов инструмент. Продължителността е 28 месеца, строителните дейности се очаква да започнат през март т.г.

Дейностите по сградата включват промени в разпределението на всички етажи, обособяване на функционални зони, внедряване на мерки по енергийна ефективност и осигуряване на достъпна среда. Ще има зона за Регионалния исторически музей в Ловеч; фондохранилище на художествената галерия и зона за игри на закрито. Ще бъде изградена и мултифункционална зона за STEAM, лабораторни и артзанимания. Предвидена е кафе-сладкарница. Промяната на фасадата е с максимално запазване на съществуващата каменна облицовка и нова дървена обшивка по еркери и отвори, с цел адаптация към средата на Архитектурно-историческия резерват „Вароша”.

Back to top button