Президентът Радев обяви кога ще са изборите

Президентът Радев обяви кога ще са изборите по време на  връщането на проучвателния мандат от  „БСП за България“ в Президенството.

Очертава се изборите да са на 11 юли, заяви президентът Радев и че ще разпусне сегашното Народно събрание през следващата седмица.

„Разбирам вашите мотиви, както и тези на „Има такъв народ“ да върнете мандата. Оценявам високо решението на Българската социалистическа партия да не става мандатоносител на експертно, програмно или друг тип правителство. В тази ситуация е ясно, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори, но ако и след тези избори се стигне до същата патова ситуация и не може да се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза.

Възстановяването на демократичните институции, върховенството на закона, борбата с пандемията, с фалитите и бедността. Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля – да бъде гарант на стабилността в динамичните процеси.  Затова и моето решение е новосформираната Централна избирателна комисия да влезе в своята роля едновременно с разпускането на Народното събрание и указа за насрочване на нови парламентарни избори.

Президентската администрация работи интензивно през празниците, подготви правилата и всички необходими документи, те са на сайта.

В 14 ч. днес ще проведат консултации с парламентарно представените партии и коалиции, всички медии сте поканени.

„Утре (6 май) моята комисия ще работи за проверка на съответствие на документите.

На 7 май от 9 ч. ще изслушам кандидатите за Централната избирателна комисия, отново пред медиите.

Очаквам указът да бъде обнародван на 11 май. Следващата седмица ще разпусна Народното събрание с указ и ще назнача служебно правителство“

Президентът каза, че в тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли“, съобщиха за Троян експрес и областта.com

Back to top button