Ранена мечка броди из Троянския Балкан

В  района на село Черни Осъм(Троян) и по- точно –   местностите „Смесето“,  „Яворова лъка“ и около Зелениковският манастир  има ранена мечка. Това  се съобщава в  сайтът „Троян Експрес„, позовавайки се на  Даниел Сираков – Председател на комисията по „Туризъм и околна среда“ в Общински съвет Троян.

За да бъдат предпазени туристите и гостите на града   минаването  по всички туристически пътеки в района е забранено с превантивна мярка.  В повечето случаи ранените мечки нападат веднага или побягват панически, като атакуват всеки, когото срещнат по пътя си.

При поява на мечка  най-добре е човек да покашля, да потропа или да произведе друг несилен звук. Това обикновено е достатъчно, за да накара мечката да се отдалечи, припомнят природозащитниците.

Институциите (РИОСВ Плевен, фондация „Четири лапи“) отговарящи за този защитен вид дивеч днес и вчера са били на място. Но засега животното не е открито. Целта е да бъде излекувано.

Това е причината  г-н Даниел Сираков  да ни помоли  да уведомим всички  хора, обичащи планината и туризма, да бъдат внимателни и да не минават по тези туристически пътеки, се казва  още в статията..

Източник:
https://troyanexpress.com/2020/09/ranena-mechka-brodi-v-rayona-na-selo-cherni-osam-troyan/

Свързани статии

Back to top button