Разширяват се контактите на Ловеч с побратимения град Лавал, Франция

Разширяват се контактите на Ловеч с побратимения град Лавал, Франция. След като ковид кризата отложи някои събития през миналата година, сега предстоят поредица инициативи за младите хора, съобщават от общинската администрация.

Това е станало известно след видеоконференция с участието на кмета на община Ловеч Корнелия Маринова и партньори от френския град.

Създава се организация между Община Ловеч, град Лавал и град Метман, Германия, по проекта „Зелени бригади“ по Еразъм+, програмата на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Бенефициент е град Лавал.

Заради ковид кризата проектът се отлага няколко пъти, сега е взето решение всеки град да реализира дейности и после да се отчитат виртуално на обща среща. Това ще стане през юли. Около 20 ученици от Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф Първи“ в Ловеч ще създават зелени еко площи, ще събират отпадъци и други акции по опазване на околната среда.

В Ловеч се очакват около 13 -15 стажанти от Льо Ман, които ще работят в детски ясли и  градини. Проектът се нарича „Домът на Европа“.

Коментирани са и други проекти и съвместни инициативи. Сред тях е изпращане на оборудване на болници и домове за възрастни, което се очаква да пристигне в Ловеч до юни, както и стажове на френски ученици след средното образование  от селско стопанското училище в Лавал.

Възобновява се обменът по програма URMA  на Лавал  за приемане на български чираци от началото на учебната 2022 г. Те трябва да са на възраст 18 – 25 години и с познания на френски език.

Back to top button