Жителите на Априлци отбелезаха празника на града със Събор на новоселските мъченици

Жителите на Априлци отбелезаха празника на града със Събор на новоселските мъченици. На този ден се почита паметта на жертвите от манастира „Света Троица“ в кв. „Ново село“, които са загинали от турците след потушаване на Новоселското въстание на 9 май 1876 г. Те, заедно с жертвите от Баташкото клане, са канонизирани за свети мъченици на 3 април 2011 г. с решение на Светия синод на Българската православна църква, припомни за БТА кметът на община Априлци Тихомир Кукенски.

Програмата в днешния ден ще започне със Събор на новоселските мъченици от 9:00 часа в манастира „Света Троица“ и с празнична литургия. От светата обител ще тръгне литийно шествие, водено от иконата на Светите Новоселски мъченици, до площад „Априлско въстание“ в кв. „Ново село“. Там Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи молебен, водосвет и благослов.

Втора част от програмата ще започне от 14:00 часа на площада с приветствие от кмета на община Априлци инж. Тихомир Кукенски. След това е концертът на детски духови оркестри „Джуниър Бенд“- гр. Велико Търново, с ръководител Йордан Цветанов и „Децата на Априлци“, с ръководител Бойко Ковачев.

Кметът припомни още, че Новоселското въстание избухва на 2 май 1876 г., като в продължение на девет дни манастирът се превръща в крепост на въстаниците, които оказват упорита съпротива на многочислената турска войска. „Създадена е Новоселска република, която може да се каже, че по това време е държава в държавата. Броени дни преди мъченичеството на Новоселските мъченици, в манастира пристигат войводата на Габровското въстание Цанко Дюстабанов и неговите четници“, добави Тихомир Кукенски.

По думите му монахините от манастира дейно участват в подготовката на Новоселското въстание, като приготвят храна за бунтовниците, плетат чорапи и ръкавици, които да им помогнат в мразовитите дни. Повечето от монахините, заедно със свещеник Георги Христов, биват заклани, като днес костите на мъчениците се съхраняват в централната част на храма в манастира.

В памет на героизма им след канонизацията на 9 май се поставя началото на традиционно отбелязване на мъченически загиналите свещеници и монахини в Новоселския манастир „Света Троица“.

Тази година манастирът ще посрещне деня на Априлци с нова керамична икона на Свети Иван Рилски, поставена от местния творец Ивайло Иванов-Бензо с помощта на неговия приятел Бойко Кушлев от Севлиево на вратата на малкия параклис, на която още личат дупките от куршумите, напомнящи за Априлското въстание, добави кметът Тихомир Кукенски.

Back to top button