Премиерът Стефан Янев с анализ на предсрочните избори

„Резултатите от изборите са автентични и отразяват вота на избирателите, както трябва да бъде в една демокрация”. Това заяви служебният премиер Стефан Янев в началото на днешното редовно заседание на Министерския съвет.

Той направи ретроспекция на усилията на служебното правителство да проведе вота и благодари на МВР, МВнР и ЦИК за свършената работа. По думите му са опровергани основните страхове и критики относно машинния вот, като изборният ден е бил спокоен.

„Мисля, че българските граждани оценяват нашите усилия, а тяхната оценка е най-важната за нас. Тя е реалното мерило за това как сме се справили и дали сме си свършили работата”, каза още той.

„Не мога да не отбележа няколко обезпокоителни явления относно изборния процес. Констатираме изключително ниска избират активност, която за съжаление едва ли се дължи единствено на обстоятелството, че вотът се проведе през лятото”, коментира Янев.

И допълни: „Нееднокатно съм заявявал, че политическата апатия е опасно явление и политическите партии трябва да работят повече, за да ангажират пълноценно българските граждани в участие в демократичния процес”.

Според него част от политическите сили са отказали да говорят с и на хората. Той определи това като недопустимо.

„Подчертавах колко е важно да има ефективно и устойчиво парламентарно мнозинство; политиката не е за бюрократи или технократи – политиката е за политици”, категоричен бе Стефан Янев.

По думите му липсата на ясна политическа визия какво, защо и как трябва да се случи е вече реалност. „Не можем да си позволим за пореден път да разочароваме българските граждани. Това може да доведе до още по-категоричен отказ от участие в политическия живот”, добави Янев.

„Потвърди се тезата, че българските граждани търсят нов политически елит, лидер, търсят визионерите”, коментира още той.

„Считам, че е нужна промяна, чрез която да се отговори на очакванията на българското общество; промяна, която да отговори на очакванията на бизнеса и инвеститорите; промяна, която да консолидира националните усилия, да обедини всички родолюбиви българи. Страната ни се нуждае от нова перспектива, от широк консенсус”, категоричен бе Стефан Янев.

„Нашата борба за връщането на доверието на българските граждани минава през ефективна бора с корупцията – процес, за който си даваме сметка, че ще бъде труден и дълъг. За да имаме бъдеще като нация и държава, за да имат перспектива нашите деца, сме длъжни да се справим с този проблем”, посочи той.

„Време да направим институциите работещи“, заяви служебният премиер.

Източник:
Nova
Back to top button