Зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова посети Ловеч

В лечебните заведения в областта към момента има 76 свободни легла за лечение на пациенти с Ковид

В Областна администрация Ловеч   се състоя брифинг заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, областният управител Ваня Събчева, гл.комисар Милен Маринов (Началник ОД на МВР Ловеч) и началник на РЗИ – Ловеч д-р Ана Винева.

Преди това се проведе заседание на кризисния щаб по здравеопазване със зам.-министър Йорданова, която се запозна със състоянието на болниците в региона, които приемат пациенти с Covid-19. В лечебните заведения в областта към момента има 76 свободни легла за лечение на пациенти с Ковид. За болницата в Ловеч има осигурен фургон, в който да се извършва предварителния преглед на пациенти, съобщи областният управител  Ваня Събчева. По думите й обаче има проблем с персонала. Водят се разговори с лични лекари, които да се включат и по график да работят там, но все още въпросът не е окончателно решен.

„Предвижда се увеличението на заплатите да е, както обеща премиерът Борисов – със 600 лв. за лекарите, с 360 лева за медицинските сестри и със 120 за санитарите, поясни зам.-министърът на здравеопазването, каза Йорданова. Ще  се запазят  допълнителните възнаграждение в периода на пандемията, както и заплащанията по клинични пътеки.

Тя апелира чрез медиите  да се спазват всички противоепидемилогични мерки – носене на маски, спазване на дистанция, избягване на масови мероприятия.

По-динамична е ситуацията в общините Тетевен, Луковит каза д-р Винева. Според нея всички болници имат готовност да поемат тази отговорност, каза още шефът на ловешкото РЗИ.  Тя обясни и механизма на отчитане и регистриране на новозаразените, защо един ден има по-малко, друг – повече, как се контролират карантинираните. Това ще чуете и във видеоматериалът по-долу.

На въпрос на Даниела Балабанова(БТА) по повод приетия от парламента на първо четене бюджет на НЗОК за 2021 г. Йорданова отговори, че това е бюджет, направен на принципа за справяне на кризата в системата на здравеопазването, заяви в Ловеч заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по повод приетия от парламента на първо четене бюджет на НЗОК за 2021 г. По думите й има заделен ресурс за увеличение на заплатите на здравните работници, лекари, медицински сестри.

Зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова посети Ловеч
Снимки; Областта

През последните няколко години с увеличаването на стойността на клиничните пътеки, като единствен начин за увеличаване заплатите на работещите в сектора, сме правили опити, но виждаме, че те не са достатъчни и в крайна сметка не на сто процента тези средства са били насочвани към възнагражденията по различни причини„, каза още заместник-министърът.

По думите й има сериозни увеличения в капиталовите разходи на лечебните заведения, които се предвижда максимално да бъдат пригодени за оказване на здравна помощ на най-високо ниво, колкото е възможно в тази ситуация, както и вдигане на заплащането на трайно недофинансирани клинични пътеки за инфекциозни и други заболявания.

До края на пандемията всички медици ще бъдат осигурени с по 1000 лева допълнителни, като лечебните заведения също могат да ги стимулират, ако имат такава възможност. Финансовото стимулиране и създаване на по-добри условия за работа са част от начините за привличане на лекарите, каза още Светлана Йорданова.

Зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова посети Ловеч
(От ляво надясно) – Елка Баръмова – PR на областна администрация, Д-р Ана Винева, Зам.-министър Светла Йорданова, Областен управител Ваня Събчева и гл.комисар Милен Маринов

Свързани статии

Back to top button