Тетевен и Ловеч са първенци в конкурса „Кмет на годината“

Варна, Тетевен и Долна Баня (София област) са първенците в „Спорт и младежки политики“

Градоначалниците на Варна, Тетевен и Долна Баня (София област) взеха първите места в категорията „Спорт и младежки политики“ в националното онлайн гласуване.

В раздел „Малка община“ призът отиде при градоначалника на Долна Баня Владимир Джамбазов, в раздел „Средна община“ – при кмета на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева-Ничева. В раздел „Голяма община“ отличник е градоначалникът на Варна Иван Портних.

Наградите им връчи министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

„Благодаря на всички хора, които работят денонощно, така че в условията на пандемията да адаптират българския спорт към новите реалности и да функционира, така че да позволи на атлетите и всички граждани да се занимават с любимите си занимания. Спорът е важен, защото помага на организма да функционира нормално. Практикуването му помага в тези времена и е полезен“, посочи министър Кралев.

„ММС и тази година продължи да помага на общини, които желаят да подобрят спортната си инфраструктура. Само до момента сме инвестирали 2 млн. лв. в реконструирането и изграждане на 11 съоръжения в 9 общини. Предстои до края на годината да се реализират обществени поръчки за още 20 спортни обекта на стойност 7 млн. лв. През последните шест години сме реализирали над 80 обекта за 110 млн лв. За този период българското правителство е инвестирало над 400 млн. лв. в подобряването на спортната инфраструктура у нас“, допълни той.

За да останат младите хора и да се развиват, те трябва да имат условията за това. Акцентът при нас е детско-юношеският спорт. Тази награда е обща за всички граждани на Тетевен, каза кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева-Ничева – победител в категорията в раздел средна община.

„Това е награда, зад която стои много труд – най-вече на общинската администрация. Общините трябва да развиват масов спорт. В нашия град вече има изградени много добри условия и положени традиции. Спортът трябва да е на площадките, не може да е онлайн“, заяви Кристиян Димитров – директор на дирекция „Спорт” към община Варна, който получи наградата в категорията в раздел голяма община от името на кмета Иван Портних.

Пловдив, Козлодуй и Ивайловград със златото за Smart city

Здравко Димитров на Пловдив, Маринела Николова на Козлодуй и Диана Овчарова на Ивайловград се поздравиха с победа в категорията „Smart city“.

Грамотите връчи Атанас Добрев – главен изпълнителен директор на Виваком.

„В ръцете си държа награда, която е доказателство, че и малките градове имат място и че информационните технологии са онази важна част, която дава представа за „умните градове“. Със системата за видеонаблюдение даваме спокойствие и сигурност на жителите на Ивайловград. Доказателство е, че правим стъпки в по-различни категории – не само за подобряване на градската среда, не само с улиците и пътищата… Правим стъпки, с които доказваме, че можем да вървим напред“, каза кметът на Ивайловград Диана Овчарова.

Тази награда ще бъде голяма мотивация за екипа на общината да продължи да работи здраво в тази посока. Дигитализацията е процес, тепърва има още какво да се прави. Работата от дистанция откри съвсем нови хоризонти пред нас. Училищата са само едни от добрите примери – успяхме да вдигнем облачните технологии. Много от учебните заведения напредват бързо и са на нивото на училищата от Западна Европа. Това заяви зам,-кметът на Пловдив Стефан Стоянов – общината победител в раздел голяма община.​

Велико Търново, Ловеч и Мирково са победителите в „Инвестиции в образователна инфраструктура“

В раздел „Голяма община“ призът отиде при управника на Велико Търново Даниел Панов, в раздел „Средна община“ при Корнелия Маринова – Ловеч и на в раздел „Малка община“ при Цветанка Йотина – Мирково.

С грамоти ги удостои образователният министър Красимир Вълчев.

„Благодарение на вас системата на предучилищното и училищното образование функционира в много добри условия. Не бихме могли да се справим без вас – както по отношение на материалната база, организацията и поддържането на дейностите в системата. Впечалтвяащи са усилията на обшините в системата на образованието. Пандемията ни постави пред предизвикателства, голяма част от вас помогнаха за превключването на обучението в електронна среда. Всички ще живеем по-добре, ако интегритраме и включим ефективно всяко дете. Заедно с директорите на училища и детски градини, местните власти трябва да имат тази териториална отговорност да включим ефективно всяко едно дете“, заяви министърът на образованието.

Специална награда за дигитално училище връчи Гергана Паси. Тя отиде при Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в град Гоце Делчев.

Ние не пропускаме тази година. Успяхме да открием следващото дигитално училище и то не е в София, а в Гоце Делчев, каза г-жа Паси. „За мен това е най-важната награда, защото наред с лекарите – учителите са на 1-ва линия и въпреки риска не спират да се грижат за нашите деца“, допълни тя.

Наградата е за неуморните талантливи ученици, които са дигитални създатели. Наградата е за учителите, и за родителите, каза директорът на училището.

„Кмет на годината“ се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки и под мотото „Бъдете здрави“.

Конкурсът ще бъде излъчен в ефира на БНТ1 от 23:30 часа тази вечер.

 

Back to top button