Тихомир Кукенски: Да превърнем Априлци в приказноприказно място място

СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ –
КОРЕНЯЦИ БАЛКАНДЖИИ , КАКТО И ВИЕ, КОИТО ИЗБРАХТЕ ЗА СВОЙ ВТОРИ ДОМ ГРАД АПРИЛЦИ,

Часовниците ни отброяват последните часове на отминаващата година, от календарите ни се готви да отлети и последния лист. Дойде времето на края на 2022 година, последната Коледа от моя мандат.

Може би сме късметлии и длъжници на времето, защото ни е отредено да живеем в наистина интересни времена. И преди да си помислите, че сме изтеглили късата клечка, нека си припомним как живяха прадедите ни, как воюваха, как отглеждаха децата си, откъде събираха достойнството в очите си, откъде черпеха силата си. И ако в мислите ни след това остане само „Благодаря ти, Господи!“, значи сме разбрали важното.

В бързите тактове на промените днес изпитахме собствените си сили, имахме безкрайно много възможности да покажем какви сме – с делата си! Да достигаме мечтите си повече или по-малко, да бъдем полезни – навреме или позакъснели. Как се случи всичко това за мен през 2022 г. като кмет на града, извън привидното, външното и интерпретираното:

Годината започна с довършване на строителните дейности на първия етап от ремонта на водопровода, който поради зимните месеци продължи повече от година. Благодарение на нетърпението и неразбирането на самия строителен процес от „будни“ наши съграждани, се наложи да се обясняваме по телевизиите, че процесът не е завършил и на практика го приключихме в края на месец май. По-важното е, че благодарение на държавно финансиран проект на Агенция пътна инфраструктура (АПИ), бяха асфалтирани цялостно 4 км от главната улица, касаещи участъка с ремонтирания водопровод. Само Господ ми е свидетел колко усилия ни костваше това, във време на сменящи се парламенти и правителства! Наложи се в движене да решаваме съвместно много детайли и проблеми по този проект, но мисля, че резултатът все пак си заслужаваше. Тук е моментът да благодаря на АПИ за другия проект финансиран от държавата, благодарение на който беше цялостно асфалтиран 4,5 км. участък от пътя Априлци-Габрово. Това придаде по-приветлив вид на един от входовете на града ни – да се знае като се влиза през него, че се влиза в Априлци!

Пролетта дойде с довършването на строителството на спортното игрище в кв. „Острец“. Длъжен съм да се извиня на децата на Априлци, че все още не могат да ползват това съоръжение, но причината е реалната опасност от инциденти с техниката извършваща строителни дейности в парка за отдих, в непосредствена близост до него. Мили деца, смятам обаче да наваксаме пропуснатото!
Годината продължи с асфалтирането на ул. „Букова могила“ и ул. „Велчо Ночев“, които за наше съжаление не успяхме да довършим заради лошото време в края на миналата година. Изградихме улицата обслужваща парка и спортното игрище, като по този начин нещата придобиха завършен вид.

Имахме голямото желание да ремонтираме цялостно още няколко улици през капиталовите разходи на общината, но държавата ни изненада, че с тези средства можем да кърпим само дупки. Това и направихме – кърпихме дупки, нищо че някои улици спокойно могат да бъдат прекръстени на „Кърпикожух“, защото освен кръпки по тях друго няма! В този ред на мисли, бих искал да информирам живеещите на ул. „Зла река“, че вече една година тече кореспонденцията с държавата относно прехвърлянето на собствеността на въпросната улица от държавна в общинска, така че да изпълним поетия ангажимент и тя да бъде ремонтирана.

За началото на учебната година, след двугодишни бюрократични мъки и обжалвания, най-сетне приключихме ремонта на СУ „Васил Левски“ и двора със спортните площадки към него. Съумяхме да асфалтираме уличката, която се явява вход към училището, както и паркинга пред манастира, който е своеобразен символ на Априлци.

Почти в края на есента успяхме окончателно да обособим имота от почти 10 дка, така необходим ни за общински пазар. Това нямаше да бъде възможно без проявеното разбиране и чувство за общност от Минко Йонков, Фани и Геновева Бакърджиеви. Благодаря ви за търпението и бих казал възрожденското решение да продадете имотите си и спомогнете за развитието на Априлци! Благодаря ви!

Почти надничаше от календара края на годината, когато със свити сърца дали ще успеем, започнахме ремонта на участък от 250 м. в центъра на кв. Видима -подмяна на водопровод и цялостно асфалтиране на участъка. С Божията помощ успяхме почти в последната секунда преди снега. Не и без помощта на жителите на кв. „Видима“ се справихме и с ремонта на покрива на читалището там. Всеки помагаше с каквото може -един разтоварваше керемиди с мотокар, други пренасяха строителни материали, само да не спира работата. Няма да споменавам имена, за да не пропусна някого – затова ви благодаря вкупом!

А сега, какво ни предстои:
В края на месец ноември, след почти шестмесечни перипетии от тоя в оня списък за държавно финансиране на общински проекти, най-после имаме подписан договор с Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за финансиране на ремонт на следващия етап на водопровода – от магазин „Ерми“ до края на кв. „Зла река“. Макар държавата да ни осигури само половината от необходимите средства, живо се надявам да имаме приет държавен бюджет, в който да бъдат заложени и другата половина от парите. Началото на януари започваме строителството до размера на осигуреното финансиране, стига времето да позволява. Не, че не ни се искаше да започнем още лятото, но държавата тогава беше заета със себе си!
Успоредно с това в момента тече цялостно проектиране подмяната на водопровода в кв. „Видима“, което да ни отвърже ръцете за намиране на финансиране за самата подмяна. Това от своя страна ще даде възможност за основен ремонт на пътя Зла река-Видима, от какъвто той има крещяща нужда.
С нетърпение очакваме старта на програмите за енергийна ефективност, за да ремонтираме през тях читалището в кв. „Зла река“ и пансиона към училището. Това би ни освободило собствен ресурс за ремонта на покрива на читалището в с. Велчево.
Най-после приключи бюрократичната сага по проекта за реставрация на вкопаната църква „Св. Параскева“ в кв. „Ново село“ и, дето се вика, докато умните се наумуват, зимата дойде, та започваме напролет!
Продължава и борбата за осигуряване на финансиране за другите два етапа от водопровода, но тези от които зависи това в момента са на вълна „нови избори“.

Накрая, но в никакъв случай не на последно място, няколко думи за лифта.
През юли месец проведохме среща с австрийски проектант, който има зад гърба си над 100 проекта на лифтове по цял свят. Целта на срещата бе да се запознае на терен с трасето на лифта и да предложи оптимално такова. При изкачването по трасето, специалистът беше истински очарован от природните ни дадености и изрази учудване защо досега не са били облагородени, както в много други европейски страни. В края на месец ноември по негова покана, посетих австрийския град Лойташ, за да разгледам лифта и чайните, които са негова собственост и той експлоатира. При посещението новият приятел на Априлци ми осигури контакт с община от Румъния с аналогичен проект, което би дало възможност на двете общини да кандидатстват за финансиране по програмата за Транснационално сътрудничество. Престои ни проектиране, изработка на ПУП и не на последно място борба с държавата не да помага, а да не ни пречи!

Аз вярвам, че ще успеем, просто ще ни трябва упоритост и търпение, като можете да бъдете сигурни, че в мое лице ги имате!
Може би ви прави впечатление, че в цялото писмо използвам формата „ние“ и това не е случайно. Всичко, което успяхме да свършим през годината, нямаше да бъде възможно без усърдната работа на всички хора в общинска администрация! Благодаря ви!

На финал, искам да Ви пожелая да работим, вършейки нещата с повече любов, защото само обичта, прибавена към мечтите би ни гарантирала успех във всяко начинание.

Благодаря Ви, че дори в моментите , в които нямахте търпението или достатъчното знание за написаното в това писмо, аз усещах доверието ви към мен и намирах смисъл да продължа безкрайните институционални битки, които заедно с общинска администрация водим ежедневно, в името на това стъпка по стъпка да превърнем Априлци в приказното място, за което мечтаем!

Благодаря ви за търпението, с което ме дарявате, когато има неща, които не зависят от мен. Вярвам, че и времето, и съдбата работят в наша полза особено когато даваме най-доброто, на което сме способни, в името на крайната ни цел: Априлци – Швейцария на България!
Благодаря ви за подкрепата и за обичта! Ако нещо е можело да свърша по-добре, бъдете сигурни, че ще се постарая!

Скъпи априлчани,
В навечерието на най-светлите християнски празници, искам да си пожелаем мир в душите, хармония в ума и чиста любов в сърцата.
Нека така, както около Коледа ставаме по-добри и смирени, да бъдем и през останалото време от годината. Нека така, както по Коледа вярваме в чудеса, продължим да се борим за своето чудо и след като се стопи снегът.
Нека да изпратим с благодарност 2022 година за всички радости, които ни е донесла, и потърсим мъдрост във всички предизвикателства, които ни е поднесла. Нека проявяваме повече смелост във всичко онова, което можем да променим, и смирение към всичко онова, което не зависи от нас. Нека се постараем да се радваме повече на хубавите неща в живота, а на тези, които не ни харесват, да гледаме като на житейски уроци.
Нека посрещнем с любов, вяра, надежда и трепетно очакване идната 2023 година, която вярвам, че ще донесе по нещо хубаво на всеки от нас! Бъдете обичани, любящи и добри!
Весели Празници!
Тихомир Кукенски,
Кмет на Община Априлци

Back to top button