X-ти Традиционен празник на сланината и греяната ракия 2020

Празникът на сланината и греяната ракия е въплътил в себе си пъстротата на селския бит и култура,

Дойде време за любимия на всички жители и гости на град Априлци Празник на сланината и греяната ракия. Празник, въплътил в себе си пъстротата на селския бит и култура, превърнал се в традиция в това райско кътче в сърцето на Стара планина.
Вече за десета поредна година НЧ „Светлина – 1895г.” със съдействието на Община Априлци превръща красивия град в трибуна на неизчерпаема жизнерадост и неповторимост. Площадът оживява под звуците на фолклорна музика и народно веселие, събирайки хиляди посетители.
Грандиозното събитие и тази година ще зарадва многобройните си почитатели на 22 февруари в центъра на града. Идеята на празника за опазването на старите български традиции чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народна музика намери свои радетели, последователи и съмишленици в цялата страна.
Атракция на празника е приготвянето в „големия чорбаджийски тиган” на т.нар. „Бабина гозба” – ястие с 30 кг сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук. Посетителите ще имат възможност да дегустират не само от чудната гозба, но и да се насладят и на други специалитети, приготвени от местни кулинари. Любимата на всички балканджии греяна ракия пък ще внесе топлота в душите, а благодарение на лечебните й свойства всички гости ще се радват и на крепко здраве през цялата година.
Организаторите на голямото февруарско мероприятие подготвят и разнообразни конкурси, в които могат да участват всички желаещи, заявявайки участието си в деня на празника до 10ч.: „Надпревара за най-вкусна и крехка сланинка”, „Кулинарна изложба – базар за ястия със сланина” , „Конкурс за домашна ракия – ароматна, идеална на градус, чудесна на вкус”, конкурс за детска рисунка „ Моят зимен град Априлци”.
Грижейки се за доброто Ви настроение, в празника ще вземат участие любимците на всички българи певците Райко Кирилов и Нелина.
Талисманът на празника, триметровото розово прасе – гигант, ще радва малки и големи, които ще имат възможността да запечатат момента и да съхранят емоцията от тържественото събитие.
За съхраняване на българските традиции и обичаи всички желаещи могат да облекат и традиционно народно облекло – символ на етническото единство и многообразие на традиционната българска култура.
Под мотото: „Всички заедно да загърбим материалното време, в което живеем, потапяйки се в духа на празника, човечността и българщината”, приветстваме всички родолюбиви българи с „Добре дошли!” и „Наздраве!”.

Свързани статии

Back to top button