Троян почете загиналите за свободата

Троян почете  Ботев и  загиналите за свободата и независимостта на Бългaрия на 02.06.2022г..  Признателните троянци се събраха пред паметника на Димитър Икономов – Димитриката, за да отдадат нашата  почит към тях. На този ден България свежда глави в мълчание за своите синове, посветили и пожертвали живота си за свободата й, за достойнството й, за правото й на бъдеще.

Венета Илиева – уредник в Музей на занаятите – Троян припомни историята на живота му, която разказва, че той е роден в Троян през 1839 г. Участва във Втора българска легия. Член е на Ботевата чета, негова била идеята за превземането на парахода „Радецки“. Посрещнал е Освобождението заточен на остров, с доживотна присъда.

След 1878 г. включва активно в обществения живот, става депутат, околийски началник, участва в административното управление на Троян.

Стихотворение за Ботев изрецитира Владислав Нешев – Националното училище по художествени занаяти „Проф. Венко Колев“ Троян.

На честването присъстваха ръководството на общината, общински съветници, граждани и гости на града.

Венци и цветя в знак на признателност към неговото дело и към всички герои, дали живота си за свободата на България бяха поднесени от Общината, партии и Музеят на занаятите

Точно в 12:00 часа завиха сирените. Всички присъстващи и минувачи сведоха глави в знак на почит към героите.

За пръв път се почита с едноминутно мълчание в цялата страна, с подаден сигнал от сирени на 2 юни 1948 г. Обявен за „Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България“ с решение № 211 на Министерския съвет от 31 май 1993 год.

 

 

Troyan.bg

troyan.bg - Актуални новини от Община Троян
Back to top button