Троянци почетоха Ботев и загиналите за свободата на България

Днес 02.06.2020 г. в Троян на паметника на Димитър Икономов – Димитриката се бяха събрали жители и гости на града да почетат Денят на Ботев. Бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към неговото дело и към всички герои, дали живота си за свободата на България.

Дори и без организирано общоградско поклонение днес в Троян, 02.06.2020 г,  на паметника на Димитър Икономов – Димитриката се бяха събрали жители и гости на  града да почетат Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

На честването присъстваха    ръководството на община, общински съветници, служители от НЧ “Наука-1870″ Троян,  случайни  граждани и гости на града. Венци и цветя в знак на признателност към неговото дело и към всички герои, дали живота си за свободата на България бяха поднесени от Общината, партии и Музеят на занаятите.

Точно в 12 часа завиха сирените. Всички присъстващи и минувачи  сведоха глави в знак на почит към героите.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества ежегодно в България в деня на смъртта на Христо Ботев (2 юни 1876 г.)Празникът официално се нарича:

Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война – от 1953 до 1988 г.,
Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България – от 1988 до 1990 г.,
Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България – от 1991 до 1993 г.,
Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – обявен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.

За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 година

Свързани статии

Back to top button