Учениците от 5 до 12 клас в Ловешка област преминават на ротационен принцип на обучение

Учениците от 5 до 12 клас в Ловешка област преминават на ротационен принцип на обучение, съобщава за БТА,  началникът на Регионалното управление на образованието в Ловеч Еленко Начев след заседание на Областния кризисен щаб.

Паралелките от 1 до 4 клас, както и слетите паралелки в малките населени места, продължават в присъствена форма на обучение. От понеделник /7 февруари/ в класните стаи ще влязат и учениците от 7, 8, 10 и 12 клас, а останалите класове ще са на обучение от разстояние в електронна среда. Следващата седмица, 14 – 18 февруари, ако не се подобри епидемиологичната обстановка, ще бъдат в присъствено обучение 5, 6, 9 и 11 клас, а останалите ще учат дистанционно.

По данни на Регионалната здравна инспекция в Ловеч 14-дневната заболеваемост е 1487 на 100 хиляди население, като за последното денонощие новодиагностицираните с COVID-19 са 191.

Областният щаб по здравеопазването е решил да се издаде заповед за допълнителни противоепидемични мерки

Предвид влошаване на наблюдаваните показатели съгласно картата за епидемична обстановка по региони областният управител Виктор Стойчев свика днес спешно заседание на областния кризисен щаб по здравеопазването. Регион 2, към който принадлежи област Ловеч, е в етап 3 по Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 с прогноза за следващите пет дни отново 3. 14-дневната заболеваемост на територията на областта към вчерашна дата е 1431 на 100 хил. души население.

На заседанието, което се проведе неприсъствено, щабът съгласува и прие проектозаповед на и.д.директора на РЗИ – Ловеч, д-р Росица Милчева за въвеждане на временни противоепидемични и ограничителни мерки на територията на област Ловеч.

За обектите и дейностите на закрито, за които се изисква зелен сертификат, се въвеждат ограничения за използване на не повече от 50 процента от капацитета. Не се допускат посещения на малолетни и непълнолетни лица без придружител – родител или настойник, в заведенията за обществено хранене и в търговските центрове.

Присъствено от понеделник, 7 февруари, ще се обучават учениците от I до IV клас, както и учениците от слетите паралелки. Преустановява се присъственият учебен процес за учениците от V, VI, IX и XI клас за периода от 7 до 11 февруари. Преустановява се присъственият учебен процес за периода от 14 до 18 февруари за учениците от VII, VIII, X и XII клас. Обучението от разстояние в електронна среда се организира със заповед на министъра на образованието и науката.

Проектозаповедта на и.д.директора на РЗИ е изпратена според процедурата на държавния главен здравен инспектор за съгласуване и при одобрение допълнителните мерки ще влязат в сила, считано от 00:00 ч. на 7 февруари, и ще продължат до 00:00 ч. на 21 февруари. Те може да бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация.

Източник:
РЗИБТА
Back to top button