Учениците ще се завърнат в класните стаи на 4 януари

Първи ще бъде възстановен учебният процес в детските градини. Най-късно на 21 декември ще отворим градините, каза пред бТВ министърът на образованието Красимир Вълчев.

„В училищата няма смисъл да се връщат децата за 22 и 23 декември, по-разумно е да тръгнат на училище на 4 януари“, добави министърът, като уточни, че завръщането на учениците в клас зависи от епидемичната обстановка.

„Няма съмнение, че децата малко или повече са преносители на коронавируса. Трябва да намалим средата на епидемично въздействие. Да, Франция и Англия са изключение с отворени училища, но повечето държави затвориха училищата“, каза Вълчев.

„В последните седмици имаме много заразени учители, имаме и смъртни случаи, най-важното е да съхраним здравето на учителите“, посочи той.

По думите му образователните пропуски може да се компенсират през юни месец, но животът на хората не може да се компенсира.

„Имаме компенсаторно обучение в електронна среда, някъде е по-добро, другаде не толкова… В детските градини нямаме ефективна възможност за обучение в електронна среда, то не е и подходящо за градините“, подчерта Вълчев.

Източник:
БНР

Свързани статии

Back to top button