В  Йоглав честваха Деня на Съединението

В село Йоглав, община Ловеч, честваха подобаващо Деня на Съединението на България. По знаковата улица „Съединение“ на 6 септември вечерта беше проведено  традиционното празнично дефиле, предвождано от две черешови топчета и много деца и граждани със знамена и в национални носии. Дефилиращите пристигнаха на площада пред паметника на загиналите във войните, огласен от патриотични песни, където се бяха събрали много жители на селото и гости.

Тържеството откри секретарят на читалището Еленка Щерева и представи гостите: Корнелия Маринова, кмет на община Ловеч, Негово  Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, Даниела Цанова-секретар на община Ловеч.  Госпожа Маринова поднесе поздравителен адрес на  читалищното ръководство, организатор на събитието. Тя приветства  всички празнуващи и изнесе важни исторически факти от това важно за страната ни събитие.

Последва панихида в памет на загиналите за Освобождението на България, отслужена лично от ловчанския митрополит Гавриил. Присъстващите поднесоха цветя на признателност, а залповете на черешовите топчета  отбелязаха тази паметна за България дата.

Близо стотина присъстващи на тържеството имаха удоволствието да се насладят на празничната програма с участието на деца и самодейци от Фолклорна група „Югла“ село Йоглав и Фолклорна група „Щурци и славеи“ при Народно читалище „Светлина 1927 година“ село Лисец.

Йоглавани  осъзнават поуката от българското Съединение , че както на този ден се събраха всички заедно, така всеки проблем, малък или по-сериозен, се преодолява с общи усилия, единни в постигане на желаното.

Lovech.bg

Lovech.bg - Актуални новини от Община Ловеч
Back to top button