В Ловешка област все още не са пристигнали тестове за учениците

В Ловешка област все още не са пристигнали тестове за учениците, Това стана ясно от заседанието на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирус, което се проведе на 9 ноември следобед.

Заболеваемостта от COVID-19 в Община Ловеч към 8 ноември 2021 г. е 1105,3 на 100 000 души, като за областта се движи около 800 на 100 000 души. Само в Троян заболеваемостта е по-голяма от Ловеч.

Продължаваме да следим с тревога числата, каза кметът Корнелия Маринова, която водеше заседанието в приемната на общината. В него за първи път участва д-р Красимир Кипров, новият директор на ЦСМП – Ловеч, назначен след конкурс.

В понеделник имаше 47 нови положителни случаи в Ловеч, средно за седмица всеки ден има около 35 случая, обобщи и.д. директорът на РЗИ – Ловеч д-р Росица Милчева. Продължава да се отчита повишен интерес към ваксинирането, миналата седмица за община Ловеч са поставени 503 ваксини.

Според д-р Николай Дяков, началник на Спешно отделение, тежестта при тях леко е намаляла. Д-р Красимир Кипров потвърди същото, като отбеляза, че миналата седмица е била много тежка.

Смъртните случаи от COVID-19 за октомври в МБАЛ „Д-р Параскев Стоянов“ обаче са 47, като всички те са на неваксинирани пациенти. Радостна новина е, че ковид-зоната в Ловеч работи успешно и вече дава осезаеми резултати. Когато има единодействие, тогава се решават нещата, каза д-р Антонио Маринов, директор на РЗОК-Ловеч.

В Ловешка област все още не са пристигнали бързите тестове за малките ученици (1-4 клас), съобщи началникът на РУО Еленко Начев. Това означава, че най-вероятно тези ученици ще започнат присъствено обучение следващата седмица, във вторник, 16 ноември. В понеделник продължава неприсъственото обучение заради изборите в неделя. Създадена е организация в училищата, обобщават се декларациите на родителите. Както е известно, необходимо е да има над 50% съгласие сред родителите за употреба на щадящите тестове за COVID-19. Готова е организацията за тези шест общини, които сега учат дистанционно. Засега учениците продължават на учат неприсъствено.

Кметът Корнелия Маринова постави проблема за това къде точно ще се изхвърлят отрицателните резултати от тестовете за малките ученици. За положителните всичко е ясно – кутиите ще бъдат предавани в РЗИ за унищожаване. Отрицателните тестове обаче трябва да се събират в плътни чували или торби за смет, които ще се завързват и слагат в контейнерите за смесен битов отпадък. Това обаче е нарушение на разпоредбите, защото това са медицински отпадъци, а фирмата няма право да ги вкарва в депото. Рискуваме да напълним града с опасни отпадъци, тъй като камионите ще бъдат върнати от депото и това е проблем не само за Ловеч, каза кметът Корнелия Маринова.

 

Lovech.bg

Lovech.bg - Актуални новини от Община Ловеч
Back to top button