В област Ловеч са настанени 276 украински граждани

276 са украинските граждани, настанени в област Ловеч. Информацията е на общините към днешна дата.

В община Ловеч подслон са получили 124-има – 58 в хотел „Ловеч“, 47 в хотел „Президиум“, четирима в учебния център на НСИ в с. Сливек, двама в с. Йоглав, седем в с. Българене и шестима в имот, собственост на общината. В община Луковит са настанени 26-има, 25 в частна база в Луковит и един в частен имот в с. Дъбен. В община Тетевен – 58 във военно-почивния комплекс в с. Рибарица, в община Троян – 53-има в 11 частни имота. В община Угърчин са посрещнати 9 – седем в къща, частна собственост, в града и двама в с. Голец. В община Ябланица – четирима в частен имот в с. Добревци и две деца в града, настанени при майката, която е украинка.

Данните за настанените областният управител изисква от общините всекидневно, а всеки понеделник – за регистрираните от ОДМВР.

Следващата седмица Виктор Стойчев ще се срещне лично с украинските граждани и с представители на местата за настаняване в Ловеч, на която ще разясни детайлно условията и изискванията за получаване на статута за временна закрила и възможностите, които той предлага, както и как ще се реализира мярката „40 лева“ за подслон на бежанци.

На заседание преди седмица на областния съвет по сигурност, който областният управител обяви за кризисен щаб, бяха координирани действията на институциите по приемането на украински граждани в област Ловеч. Всеки ден Стойчев се среща с представители на неправителствени организации, ангажирани с подкрепа на вече настанените украинци, и с граждани, които са предоставили подслон или имат такова намерение, и се предприемат действия в оперативен порядък. Отделно той посети и военно-почивния комплекс в с. Рибарица, където представи одобрената от правителството програма за ползване на хуманитарна помощ за търсещите временна закрила в България вследствие на войната в Украйна. С неговото съдействие изнесена група на Бюрото по труда запозна украинските граждани там с възможностите за работа. Предоставени бяха за малките дечица събраните от служителите в областната администрация занимателни пособия. Друга част от пособията днес ще бъде предоставена на сдружение „Граждански инициативи“ и на БЧК.

Back to top button