В седем общини на област Ловеч са разкрити пунктове на БЧК за събиране на дарения за бежанци от Украйна

В седем общини на област Ловеч са разкрити пунктове на Българския Червен кръст (БЧК) за събиране на дарения за бежанците от войната в Украйна . Това съобщиха от Областния съвет на организацията.

Пунктовете са в общините Ловеч, Троян, Априлци, Летница, Луковит, Тетевен и Ябланица. В тях се приемат дарения от граждани и фирми в помощ на пострадалите от конфликта. На настанените в област Ловеч украински граждани са предоставени дрехи, постелъчно бельо, трайни хранителни продукти, санитарни материали, вода, занимателни предмети и играчки за деца. От БЧК са информирали украинци за техните права, за регистрация за временно и постоянно пребиваване и насочване към институции във връзка с детски градини и работа.

В края на март е открит и Център за подкрепа на украински граждани в офиса на БЧК на ул. „Отец Паисий“ 9. Той е с работно време от понеделник до петък – от 9:00 до 17:30 ч. В него настанените в област Ловеч украинци получават информация къде може да отседнат, предоставят им се стоки от първа необходимост, добавиха от БЧК. Ще се приемат и заявки на граждани, които искат да помогнат. Дейността на центъра е подкрепена и от доброволци. В готовност са и мобилни групи.

Back to top button