Въвеждат се по-строги мерки в област Русе

Нови допълнителни мерки за борба с разпространението на COVID-19 влизат в сила от утре на територията на област Русе.

Това беше решено на заседание на Областния оперативен щаб, което беше водено от заместник областния управител Свилен Иванов, който временно изпълнява длъжностите областен управител и председател на Щаба.

Сред новите мерки е преустановяването на посещения в казина, игрални зали, както и заведения за хранене и развлечения в това число ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници, клубове и др. в периода от 23.30 до 06.00 ч. През останалото време е необходимо да се спазват указанията на министъра на здравеопазването. През деня в този тип заведения, както и в молове, и търговски центрове няма да бъдат допускани лица до 18-годишна възраст без придружител. От Областния оперативен щаб апелират за съдействие от страна на родителите, разбиране на усложнената епидемична ситуация и съответно предприемане на всички необходими за целта мерки за упражняване на контрол върху децата.

Забранява се и организирането, функционирането и посещението на пазари тип „битаци“, както и дейността на пенсионерските клубове на територията на цялата област. Няма да се допуска провеждането на репетиции и изяви на читалищата, фолклорните и други самодейни и непрофесионални формации. Тези мерки са валидни до 19-и този месец. Паралелно хранителните магазини и аптеките в периода от 09.00 до 11.00 часа могат да бъдат посещавани само от лица на видима възраст над 60 години. Затяга се и контролът от страна на Областната дирекция на МВР относно стриктното спазване на чл.8, ал.3 от Закона за закрила на детето, който гласи, че родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 20.00 ч., ако детето не е навършило 14-годишна възраст и съответно след 22,00 ч., ако детето е навършило 14, но все още не е пълнолетно.

От утре ще функционира и уеб базирана информационна система, в която всички лечебни заведения от Русенско ще могат да въвеждат информация за наличните свободни легла. Целта е тя да послужи на Центъра за спешна медицинска помощ за насочване на пациентите при необходимост от хоспитализация.

Същевременно до 19-и ноември се удължават и приетите на предходното заседание на Областния оперативен щаб мерки, а именно забрана за дейността на дискотеки, пиано-барове, нощни клубове и други подобни заведения за развлечение на закрито. За същия период се забраняват и всички видове масови мероприятия на открито. Ще се допускат групови празненства на закрито като сватби и кръщенета и други, но при максимален брой от 30 души. Остава и препоръката от Областния оперативен щаб да се създаде организация за преминаване към дистанционна форма на обучение във висшите учебни заведения, където е възможно. От там съветват и за дистанционна форма на работа на работниците и служителите в случай, че това е приложимо.

При невъзможност за организация на дистанционна форма на работа се препоръчва да се осигури физическа дистанция от минимум 1.5 метра между работниците и служителите в офиси, работни помещения и предприятия. Всички лица са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата. Дезинфекция трябва да се извършва поне 4 пъти на ден в работните помещения, офисите, предприятията, както и в транспортните средства, които се използват от фирмите за транспорт на служители.

Източник:
ruse.bg

Свързани статии

Back to top button