От 18 януари връщат поетапно и по-големите ученици в училище, ако ситуацията се подобри

„Следващите седмици ситуацията с коронавируса у нас може да се подобри, може да се влоши. Ние се надяване да се запази положителната динамика за намаляване на броя на заразените, на броя на хоспитализираните. Ако тя се подобри, ще пристъпим към поетапно връщане или по-точно към вариант на редуване на учениците от 5. до 12. клас – една част от учениците да бъдат вкъщи, другата част да се върнат“. Това заяви пред медиите министърът на образованието Красимир Вълчев, който беше в столичното 143-то училище, за да се срещне с учителите там.

„Необходимо е да имаме една пълна работна седмица, данните от празничните дни не са напълно показателни от гледна точка на отчетените случаи. Ще обсъдим вероятно следващата седмица, като има вариант с подобряване на ситуацията, частичното връщане да бъде от 18 януари, а не от 11-ти“, уточни министърът.

Голямото мнозинство от родителите са за завръщане на децата, каза Вълчев. По думите му обучението от разстояние е временна компенсаторна алтернатива, то не може напълно да замести обучението в реална класна стая, но се налага, когато няма друг изход. „В случая преценихме, че връщане на децата от подготвителна група, 1- ви до 4-ти клас е разумно, има и подобрение на епидемичната ситуация, но то не е достатъчно да върнем всичките ученици. Малките деца в по-малка степен са преносители на вируса и не е коректно спрямо тях да бъдат обвинени“, каза Вълчев.

Според него, ако ситуацията позволява от 18 януари може да се разрешат някои допълнителни дейности като държавните изпити по професии, олимпиадите, които са свързани с кандидатстване от 5 клас.

„Има за съжаление вариант ситуацията да се влоши и заради празниците и заради новия щам“, заяви още Вълчев.

Днес учениците от 1 до 4 клас тръгнаха отново на училище. Отворени са и яслите и детските градини.

Около 60% от децата днес са се върнали на детска градина, стана ясно още от думите на министъра.

Той допълни още, че до края на седмиците ще бъдат готови списъците за желаещите да се ваксинират учители, директори, педагогически съветници, психолози и т.н.. Очакванията на министъра са за 35 000 желаещи да се ваксинират.

247 000 са учениците от 1 до 4 клас. Досега са подадени само 703 заявления за обучение в електронна среда, каза още Вълчев.

Източник:
bntnews.bg

Свързани статии

Back to top button