След 31 януари всички ученици се връщат в училище

Близо 12 милиона лева бяха отпуснати в рамките на мандата, за да бъдат осигурени шкафчета в училищата

След 31 януари всички ученици се връщат в училище, ако ситуацията с коронавируса продължи да се подобрява, съобщи премиерът Борисов по време на обиколката из област Благоевград

Заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев и заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, премиерът посети селскостопанската гимназия в Разлог и основното училище в Добринище, чиито сгради са основно ремонтирани и са изградени физкултурни салони.

„Близо 12 милиона лева бяха отпуснати в рамките на мандата, за да бъдат осигурени шкафчета в училищата, където  всички ученици могат да оставят учебниците си и да не им тежат раниците“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в основното училище „Христо Ботев“ в село Дъбница, община Гърмен.

Премиерът разгледа новия корпус на училището, за което правителството осигури над 200 000 лв. Училището, в което се обучават 150 деца до 10 клас, получи и близо 50 000 лв. за оборудване на кабинети по природни науки по програма на Министерството на образованието и науката.

„Нови дъски, нов под, нови дограми, осветление, а сега и разходите ви за отопление са по-малко“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов, докато разглеждаше обновените класни стаи. Управата на училището акцентира и върху спечеления проект по линия на Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“ на Министерството на образованието и науката, който учебното заведение ще стартира следващата седмица. Чрез националната програма училищата кандидатстват, за да получат финансиране за изграждане на центрове за природни науки.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев подчерта, че в следващите години чрез заложените европейски средства ще бъдат финансирани още 1500 училища за изграждане на подобни центрове.

Очаква се Борисов да инспектира и дейностите по отстраняване на сериозните последствия от наводненията в района.

Възстановено е движението по пътя Банско-Гоце Делчев. С насипи е укрепена подпорната стена край село Места, част от която беше подкопана от водите на реката.

Свързани статии

Back to top button