Свилен Андреев: Пожелавам повече оптимизъм и гражданска активност

Свилен Андреев :  75% от обществото очаква излъчването на правителство.

Троянецът Свилен Андреев  е народен представител за 11 МИР Ловеч от Демократична България. Политолог, един от малкото местни водачи от изминалите парламентарни избори. Магистър по “Дипломация и национална сигурност” в направление “политически науки” от ВТУ “Св.Св.Кирил и Методий”. Експерт проекти и програми в неправителствения сектор в последните 8 години. Част от екипа на водещата неправителствена организация в региона – Сдружение “Знание” Ловеч.

Лектор и обучител в сферата на образователните проекти и дейностите насочени към развитие на гражданското общество. Първият народен представител на десницата от Област Ловеч от 2001 г. насам.

1. Честито и успех, г-н Свилен Андреев! Започваме с традиционния въпрос -как се чувствате като новоизбран народен представител?
– Чувствам се в добра кондиция и осъзнавам отговорността си. Десницата има свой народен представител от Област Ловеч за първи път от 2001 насам, което прави успеха ни безспорен. Тук е моментът да благодаря още веднъж на хората, които дадоха подкрепата си за мен и за Демократична България. Българският парламент има нужда от хора, които знаят защо са там. Смея да твърдя, че аз знам. Там съм за да представлявам интересите на гражданите на Област Ловеч.
2. Вие сте политолог и сте наясно с въпросите свързани с политиката. Как виждате оттук нататък събитията на политическата сцена и Вашето място?
– България се намира в процес на политическо преструктуриране. Историята показва, че у нас тези процеси винаги носят със себе си сериозни предизвикателства. Такова предизвикателство е съставянето на стабилно правителство в 46-ото Народно събрание. Смятам, че кабинет трябва да има, но не на всяка цена и не без конкретни политики, които да гарантират дълбока промяна. Ние от Демократична България осъзнаваме отговорността пред обществото и сме готови да я носим, но има червени линии, които не бихме прекрачили.
3.Смущава ли Ви фактът, че Вие сте единствен народен представител от Троян? Имате ли план за следващите си действия?
– Не ме смущава. Напротив, задължава ме. Троян заслужава да има свой народен представител и се радвам, че успяхме да го постигнем. Оттук насетне предстои много работа. Обмислям да инициирам среща с местния бизнес, предвид задаващата се четвърта вълна на пандемията. Да обсъдим предизвикателствата, пред които ще бъдат изправени, да предвидим и конкретни законодателни действия в посока превенция на евентуални последствия. Подобна дискусия трябва да се направи и с ръководствата на училищата от областта. Предстоят ми и много срещи с гражданите. Скоро ще имам възможност да обявя и приемните си часове. Но за троянци това няма да е толкова определящо, защото срещите ми с тях се случват постоянно, било на площада, в кафенето, или на стадиона.
4. Познавате ли бъдещите си колеги? Ще може ли да работите в екип в името на Ловешка област? Знаем, че освен Николай Нанков и Вас, останалите депутати не познават хората в областта?
-Когато решаването на определени проблеми за областта изисква разговор с колеги от други партии, аз съм готов на диалог. На първо място са проблемите на хората, след това са политическите различия. Избрани сме да решаваме тези проблеми. За съжаление по-голямата част от избраните не са от региона. Надявам се да не се върнат тук чак за следващите избори. Разбирам, че няма как да опознаят проблемите в областта за толкова кратко време, но за това са и кметовете, които едва ли биха отказали среща с тях.
5. Прогноза за продължителността на 46-то народно събрание може ли да направите – като  депутат и човек, който е се занимава политология?
– За последните години парламентът беше обезличен като институция. Начело на държавата имахме хора, които видимо контролираха мнозинството и не смятаха за необходимо дори да се появяват там. Всъщност, работата на парламента, е да осъществява контрол над премиера, над министрите. Институцията беше обезличена. Смятам, че повечето политически партии осъзнават необходимостта парламентарната република да бъде възстановена. В този смисъл, мисля, че животът на този парламент ще е по-дълъг от очакваното. Това е и масовата нагласа на обществото.
7. Предсрочните избори дали е най-добрият вариант? Очаква се хората да не излязат да гласуват?
– Към днешна дата не е най-добрият вариант. Проучванията показват, че 75% от обществото очаква излъчването на правителство.
Пред държавата стоят важни задачи свързани с плана за възстановяване от пандемията, предстои съставянето на бюджет. Това ще бъде кризисен бюджет, който изисква прецизен анализ. Формулата на използване на старата структура и налагането на козметични промени, няма да доведе до стабилен бюджет. България е отворен пазар и няма как да не се повлияем и от задаващата се икономическа криза в световен мащаб. Задава се и четвъртата ковид вълна. Казвам всичко това, за да стане ясно, че държавата има нужда от стабилно управление и ясна политическа отговорност. Демократична България е готова да носи отговорност, но на база своята управленска програма и с много ясни разграничителни линии, които сме заявявали многократно. Да, ДПС трябва да бъде изолирана от управлението и ние няма да правим компромис с тази позиция. Това важи и за порочните управленски практики, които станаха нарицателни за ГЕРБ.
8. И за финал – какво си пожелавате и какво на гражданите от област Ловеч.
– Пожелавам най-вече здраве, защото често пъти не оценяваме важността му. Пожелавам и повече оптимизъм и гражданска активност, защото ние – народните представители, трябва да бъдем под постоянен контрол от избирателите си. Надявам се това да започне да се случва.

Back to top button