Над 75% от англичаните влизат от полунощ в най-стриктен локдаун

От полунощ още 20 милиона англичани ще попаднат в най-високата четвърта степен на местна карантина заради кризисната ситуация с лавинообразно увеличаващия се брой на заразявания с Covid-19, съобщи в парламента министърът на здравеопазването Мат Ханкок.

Четвърта степен на местна карантина на практика е равносилна на локдаун, в какъвто ще бъдат над три четвърти от 57-милионното население на Англия (близо 78%).

Мат Ханкок избегна да отговори на въпроса дали не е време цяла Англия да премине в карантина от четвърта степен.

Цели 981 са жертвите на вируса в Англия за последното денонощие, като това е най-големият брой от 24-и април насам. В същото време бяха регистрирани нови 50 023 случая на Covid-19, което представлява лек спад спрямо вчерашния рекорд от 53 135.

По-рано премиерът Борис Джонсън каза, че 60% от случаите на заразявания се дължат на новия щам.

По повод на новината, че е одобрено използването на ваксината на „АстраЗенека“ от 4 януари, премиерът предупреди хората да не си мислят, че битката с коронавируса е приключила.

Очаква се също отварянето на училищата в средното образование за учениците последна година, планирано за 4 януари 2021г., да бъде отложено предвид на епидемичната обстановка. Забавянето на завръщането към занятия се отнася също за колежите и университетите.

Източник:
БНР

Свързани статии

Back to top button