Кралица Елизабет II почина на 96 години

Кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст, съобщи Бъкингамският дворец.

„Кралицата си отиде в мир в Балморал този следобед. Кралят и кралицата консорт ще останат в Балморал този следобед и ще се върнат в Лондон утре“, пише в съобщението.

Днес стана ясно, че кралица Елизабет II е с влошено здраве и е под лекарско наблюдение в лятната си резиденция – замъкът Балморал в Шотландия.

„След извършен преглед тази сутрин, лекарите на кралицата изразиха притеснение за здравето на Нейно Величество и препоръчаха тя да остане под лекарско наблюдение.“ Това съобщиха от Бъкингамския дворец в ранния следобед. Въпреки уверението, че кралицата се чувства „добре“, самото публикуване на новината за влошеното здраве на британския монарх събуди тревога у поданиците ѝ.

От юли 96-годишната Елизабет Втора е в лятната си резиденция – замъкът Балморал в Шотландия. Днес се очакваше да се включи в онлайн среща, но е била посъветвана от лекарите си да си почива.

Елизабет II (на английски: Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мери Уиндзор (на английски: Elizabeth Alexandra Mary Windsor) е кралица и държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 14 страни от Общността на нациите (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия). Тя е глава на Общността на нациите, върховен управител на Църквата на Англия, главнокомандващ британските въоръжени сили и лорд на Ман.

Елизабет II е родена на 21 април 1926 г. Тя е по-голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън. През 1947 г. се жени за далечния си братовчед Филип Маунтбатън. Имат 4 деца: Чарлз (принц на Уелс), принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард. Елизабет управлява от 1952 г до смъртта си през 8 септември 2022 г.

На 21 декември 2007 г. Елизабет задминава кралица Виктория като най-дълголетния британски монарх, а на 9 септември 2015 г. става най-дълго управлявалият британски монарх и най-дълго управлявалата жена държавен глава в света. Тя е и най-дълго управлявалият суверен в съвременната история на Канада. След като Абдула бин Абдул Азис умира на 23 януари 2015 г., Елизабет става най-старият настоящ монарх в света. След като Робърт Мугабе подава оставка на 21 ноември 2017 г., Елизабет става и най-възрастният настоящ държавен глава в света. На 6 февруари 2017 г. тя става първият британски монарх, отбелязал сапфирен юбилей (65 години) на престола, а на 20 ноември става първият британски монарх с платинена годишнина от сватбата.

Кралицата не възнамери да абдикира, макар че се очакваше принц Чарлз да поема все повече от задълженията ѝ. На 20 април 2018 г. държавните глави на Британската общност обявяват, че тя ще бъде наследена от принц Чарлз като глава на общността. Елизабет сподели пред медии, че искрено би желала принцът да наследи ролята ѝ.

Back to top button