След референдум, Беларус се връща в ядрения клуб

Масови арести в Беларус след референдум, с който се отказа от статута си на неядрена държава – Ройтерс

Около 800 души бяха арестувани в Беларус, след като в страната бяха обявени резултатите от референдум, с който тя се отказва от статута си на неядрена държава, предаде Ройтерс.

Референдумът разпали най-големите протести за последните месеци, като хиляди граждани излязоха по улиците на Беларус. Президентът Александър Лукашенко наложи масови репресии срещу дисидентите, след като през 2020 г. спечели оспорвани президентски избори, които бяха предизвикателство пред оставането му на власт, припомня Ройтерс.

Промените в конституцията бяха приети с подкрепата на 65 процента от гласовете, сочат официалните данни. Те позволяват разполагането на ядрени оръжия на територията на Беларус за първи път след разпадането на Съветския съюз.

Председателят на беларуската ЦИК Игор Карпенко съобщи, че малко над 65% от участвалите в референдума са гласували в полза на конституционните поправки, а малко над 10% – против тях. Избирателната активност е била близо 79%, допълни Карпенко. За да могат да влязат в сила промените трябваше да бъдат одобрени от повече от половината от гласувалите, като се изисква и над 50% участие на гласоподавателите в референдума.

Промените в конституцията бяха обещани от Лукашенко в разгара на протестите срещу поредното му преизбиране през август 2020 г. Той е на власт от 1994 г.

След като гласува на допитването в неделя Лукашенко заяви, че може да поиска Русия да върне ядрени оръжия в Беларус. Минск се отказа от такива арсенали след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Част от измененията в основния закон засилват властта на президента Александър Лукашенко – близък съюзник на руския държавен глава Владимир Путин. Допитването се проведе в момент, в който в съседна на Беларус Украйна продължава инвазията на руските сили, като Минск разреши обстрели да бъдат извършвани и от нейна територия.

„Въпреки многобройните призиви от деструктивни канали в „Телеграм“ да се дестабилизира ситуацията в страната, масови протести нямаше. Полицаите предприеха незабавни действия и предотвратиха провокациите“, съобщи беларуското министерство на вътрешните работи.

Back to top button