БиблиоМат е новата услуга във варненската библиотека

БиблиоМат е новата услуга във варненската библиотека  със съдействието на евродепутата Емил Радев.
Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна е първата в страната, която предлага услугата БиблиоМат., съобщават от ПП ГЕРБ за Oblasta.com

Проектът, който се реализира с финансовата подкрепа на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ и посланик на библиотеките в ЕП Емил Радев, дава възможност на читателите след електронна заявка да вземат своите книги по всяко време на денонощието, както и в почивни и празнични дни.
Директорът на варненската библиотека Радка Калчева демонстрира пред медиите днес новата услуга, като обясни, че след като направят своята заявка, читателите ще получават на имейл обратна информация за номера на клетката, откъдето със съответния код за достъп ще могат да вземат желаните материали. „В случай, че заявените книги не бъдат потърсени до 48 часа, те ще бъдат отписани от картона на читателя и върнати в хранилищата на библиотеката”, уточни Калчева. Тя благодари на Емил Радев за подкрепата за осъществяването на идеята“, допълни директорът на РБ „Пенчо Славейков.
„Варненската библиотека доказа, че в условията на пандемия продължава да търси решения как да бъде по-близо до своите читатели въпреки ограниченията. С радост подкрепих проекта и се надявам този новаторски подход да се реализира и в други библиотеки в страната. Вярвам, че хората ще оценят удобството да имат на практика независим от работното време достъп до ресурсите на библиотеката”, коментира евродепутатът Емил Радев.
„ БиблиоМат  е първа по рода си в България и показва нова тенденция в развитие на библиотечните процеси – скритата роля на библиотекаря. Тъй като неговата дейност е предварително извършена, читателят получава самочувствието, че сам изпълнява заявката си.  Пример за това е и реализацията на проекта за новата услуга  БиблиоМат във варненската библиотека, сподели в качеството си на председател на Българската библиотечно-информационна асоциация Емилия Милкова – народен представител от Парламентарната група на ГЕРБ и дългогодишен директор на РБ „Пенчо Славейков”.

Back to top button