Борисов: Нямам нищо общо с Пеевски, никога не съм получил и стотинка от Божков (видео)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде извънреден брифинг в партийната централа по повод санкциите, наложени от САЩ по закона „Магнитски“ на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, обвинения в 19 престъпления бизнесмен Васил Божков и други българи. Той отрече всякаква своя и на партията връзка с тях, с изключение на един – бивш зам.-министър на ГЕРБ, изключен от партията.

„Вчера се случиха някои много важни неща за България и налагат нашия коментар. Няма да изброявам, но само искам да напомня защо ме избраха от главен секретар, до кмет на София и след това десетки победи на всички избори. Именно заради борбата с корупцията, за която сме направили много. Не мога да приема недомлъвките на някои политически лидери.

Аз моите отношения с Пеевски отдавна съм ги заявил и те са чисто политически, винаги са били свързани със смесените райони, където сме подпомагали кметове на ДПС, нито имаме фирми, нито имаме общ бизнес, нито каквото и да било. Никога не сме получили и стотинка от лицето Божков, никога! И всякакви спекулации за лидери, които такова… те се знаят кои са“, заяви Борисов по повод твърдението на САЩ, че Васил Божков е подкупвал действащ политик.

САЩ налагат санкции на шестима българи и на 64 юридически лица в България

Запитан кога за последно се е виждал с Пеевски, той отговори: „Месеци назад, много месеци назад – 7,8,10, както казах, по повод смесените райони и можете да видите постановленията, с които сме отпускали пари за тези райони, не само за нашите кметове“. Попитан искал ли му е депутатът от ДПС пари, той отвърна: „Така както Христо Иванов и Йордан Цонев си гукаха, приемете, че и ние така сме си говорили по тази тема“.

В отговор на въпрос продължава ли да смята, че Пеевски е просто един бивш депутат и не знае ли още нещо за него, Борисов отговори: „Не, не знам, да, той е бивш депутат“.

Бившият премиер подчерта, че подкрепя мерките на Финансовото министерство на САЩ и се надява и българските правоприлагащи органи, на базата на информацията и доказателствата, които имат, да продължат в тази посока. Той обяви, че вчера е имал среща в посолството на САЩ, като изтъкна, че тя е била планирана още миналата седмица, защото „чул спекулации“. Той заяви, че нямало „по-сърдечна, по-мила, по-работеща среща“ и не е имало никакъв намек за нищо.

„Ние от месеци сме информирани и работим заедно по тези теми, за които сега се говори, знаехме какво ще се случва“, добави Борисов, като каза, че имало още поне десет такива срещи, но не можел да говори за тях.

„Ако трябва да поемаме вина за нещо, това е за нашия зам.-министър Манолев (Александър Манолев, друг от санкционираните българи – б.р.), който беше член на ГЕРБ, но си когато избухна скандалът с къщите за гости беше уволнен и изведен от партията. Желязков (Илко Желязков – също санкциониран, бивш служител на ДАНС и ДАТО и зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС – б.р.) не съм го виждал. А Катя (Захариева) го е уволнявала два пъти. Другите даже няма да ги коментирам. По време на нашето управление някои от тях бяха арестувани“, припомни Борисов.

Той настоя да бъде продължено и разследването по шпионския скандал, като изтъкна, че вчера шефката на кабинета на служебния вътрешен министър си подаде оставката.

По повод твърденията на бизнесмена Илчовски, който посочи плеймейтка като така наречената Мата Хари (а после се отрече – б.р.), която била заснела пачките и златните кюлчета в нощното му шкафче, лидерът на ГЕРБ заяви категорично, че никога не я е „виждал и чувал“. Той се възмути, че това е компромат срещу „момичето“ и му се извини. Запитан дали е казал на прокуратурата коя е истинската жена, която го снима в леглото му, той отговори, че не е, тъй като имал съмнения и още не бил сигурен коя точно е.

А за златото заяви:
„Аз съм много набожен и сега мога да заявя – кюлче съм пипал само веднъж в живота си, бях в трезора на БНБ като премиер“.

Борисов каза още, че вчера се е случило още нещо, което абсолютно опровергавало твърденията на президента Румен Радев за наследството на ГЕРБ.

„Вчера ЕК обяви три много важни неща. Първо – България е една от малкото държави без макроикономически дисбаланс. Уважаеми приятелю Василев (Асен Василев – служебен министър на финансите), който Катя и Росен тогава направиха министър, какво значи това за един финансов министър това? Това източен бюджет ли е? Извинете се! Това е почтено. Извинете се за началника на НАП, извинете се и за ББР, защото най-ключовото изречение, което чух от Киро (Кирил Петков – служебният икономически министър – б.р.), също наш кадър – че е в цветущо финансово състояние и се обслужват кредите… БСП е световен шампион по унищожаване и фалиране на банки. Дали някой сега не се е огледал и в ББР, дали някой не иска сега да разклатят 10 000 вложители и оттам да се преразпределят парите и да се направят цесии? Дали няма такъв сценарий?“, попита Борисов.

По думите му другата констатация на ЕК е, че България е една от трите държави в ЕС, заедно с Дания и Швеция, без свръхдефицит.
„Това ли наследство не ви хареса?“, попита Борисов.

За третата констатация на ЕК – че България е готова за Шенген, той заяви, че това не е станало за две седмици. В тази връзка лидерът на ГЕРБ попита от кое да се срамуват и от кое да не са горди като първа политическа сила.

„Това правителство, което продължава да прави нечувани смени във всички сектори, не прави единственото, за което Конституцията го е определила – правенето на избори. Искам днес това да го запомните – те ще провалят изборите. Няма как с тези машини, с толкова секции да бъдат проведени изборите. Ще станат опашки, ще станат скандали“, заяви още Борисов.

Back to top button