Цялото ни общество е изправено пред сериозна катастрофа

Цялото ни общество е изправено пред сериозна катастрофа заради драстичното поскъпване на цената на електроенергията за небитовите потребители, споделя Николай Нанков – народен представител от 11 Многомандатен избирателен район  област Ловеч.

Заедно с колегите Иван Миховски (общинският председател на ГЕРБ – Троян), Петко Пенков (председател на Общински съвет Троян)  и Йордан Досев в Пресклуба на БТА в Ловеч днес отново сигнализирахме за критичната ситуация, а и обобщихме някои градивни предложения за справяне с кризата. “Нещата стават нетърпими и излизат извън контрол специално по отношение на непосилните фактури за ток в последните три месеца освен за бизнеса и за общините, публичните институции и предприятия – детски градини, училища, болници, социални и културни учреждения“.

НанковТрябва да се отбележи, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе предложение в енергийната комисия държавата да компенсира със 100% до юли увеличението на сметките за ток на всички небитови абонати, включително религиозните храмове. Днес обаче то беше отхвърлено от Комисията по енергетика. Жалко за което…, завършва  Нанков.

Нанков даде пример за увеличените сметки за електроенергия с луковитската болница, която е платила за октомври 2020 г. 3263 лева, а фактурата за октомври 2021 г. е за 11 500 лева. Всички Общини от Ловешка област имат повишаване между два и три пъти на общите си сметки за ток, каза депутатът. Той посочи, че някои от общините са въвели като мярка режим на уличното осветление, но според него няма да има сериозен ефект, тъй като това не е най-голямото перо на общинските администрации. Народният представител изрази притеснение, че някои от лечебните заведения ще изпаднат в несъстоятелност заради непосилните сметки за електроенергия.

Пример за по-високи сметки за ток даде и общинският председател на ГЕРБ – Троян, Иван Миховски. По думите му общинското ВИК дружество в Троян през 2020 г. е изградило фотоволтаичен парк, който поема 20 процента от необходимата електроенергия. Въпреки това сметките за ток са се увеличили от 20 884 лв. за декември 2020 г. на 55 064 лева за декември м.г.

„Проблем има и с обществените поръчки, тъй като доставчиците отказват да сключват договор с ВиК дружествата и те са задължени да преминат към доставчик последна инстанция, където цените са най-скъпи“, каза инж. Йордан Досев, ръководил на пречиствателната станция в Ловеч и член на Съвета на директорите на ВиК – Ловеч.

Петко Пенков, председател на Общински съвет – Троян, открои като проблем липсата на приет държавен бюджет, тъй като общините нямат право да харчат повече от една дванадесета спрямо миналата година, а в същото време сметките за електроенергия са се увеличили повече от двойно.

Back to top button