Д-р Даниела Дариткова: Последната сесия на 44-ото Народно събрание започва в ситуация на здравна криза, предизвикана от коронавируса

Д-р Даниела Дариткова: Последната сесия на 44-ото Народно събрание започва в ситуация на здравна криза, предизвикана от коронавируса. Това, а не протестите, действията на парламентарната и извънпарламентарната опозиция или атаките на различни олигарси са голямото предизвикателство за управляващото мнозинство. Здравната криза и омекотяването на икономическите последствия от нея са единствения възможен приоритет за правителството и управляващото мнозинство в настоящата ситуация.

Запазването на всеки човешки живот и съхраняването на перспективата за бизнеса са единствените възможни мотивации за ефективната работа в края на мандата на настоящия парламент. В името на този приоритет и тези цели, ПГ на ГЕРБ е готова да се вслуша във всеки разумен глас и да прояви необходимата воля и търпение, за да не допусне епидемията да мутира в хаос и безпътица.

Както по време на предишната, така и по време на сегашната сесия на 44-ото Народно събрание, нашия основен противник ще продължи да бъде коронавирусът, а основния ни съюзник ще продължат да бъдат мнозинството от българските граждани, които във времената на изпитания показаха, че притежават солидарността, отговорността и дисциплината, за да можем да се справим заедно с кризата.

Ще продължим да работим и да подпомагаме с всички сили българските медици, българските учители и всички, които днес рискуват здравето си в името на живота. През последните месеци нашите съграждани, които и днес са на първа линия, показаха че България има потенциала да се справи с това огромно предизвикателство. Добре би било, в оставащото време до края на мандата на този парламент, а и след това, да вземаме пример от хората, които с риск за живота си избраха да помагат вместо да пречат, да спасяват вместо да коментират, да живеят вместо да съществуват. Днес е важно и да почетем паметта на всички онези хиляди българи, които загубиха битката с коварната болест. Те не бива да бъдат забравени и всички ние дължим подкрепа и уважение на близките им.

През изминалата сесия управляващото мнозинство удържа на натиска на опозицията и не се поддаде на провокациите, които целяха да хвърлят държавата и обществото в хаос и безвластие. Благодаря на всички колеги, които с присъствието си в тази зала осигуриха нормалната работа на парламента! Без нормалното функциониране на Народното събрание, днес нямаше да има нито бюджет за 2021 година, който да омекоти ударите на здравната и икономическата кризи, нито правителство, което да има възможност да предприема необходимите мерки за справяне с тях.

Ще припомня, че при откриването на предишната сесия на 44-ото Народно събрание, президентът Румен Радев поиска страната да остане без парламент и редовно правителство в пиковата фаза на здравната криза. Днес ние сме убедени, че постъпихме правилно, като не се съобразихме с неговите призиви, чиято несъстоятелност вече е видима за всички. С риск да понесем политически негативи, представителите на партиите от управляващото мнозинство, не се поддадохме на натиска и по този начин съхранихме възможността за вземане на важни решения в тежък за страната момент. Ако това не се беше случило, наред със здравната и икономическата, днес България щеше да затъва и в политическа криза. Цената за хаоса и безвластието щеше да бъде платена не от президента и лидерите на опозицията, а от всички български граждани.

През последната година на изпитания, управляващото мнозинство и правителството трябваше да се изправим сами не само срещу предизвикателствата на епидемията и сътресенията в икономиката, но и срещу безотговорността на парламентарната и извънпарламентарната опозиция. В ситуацията на политическа турбулентност и протести, ние чухме гласа на протестиращите, но и видяхме неспособността на политическото им лидерство да формулира и постига значими цели. Протестите ни направиха по-смирени, а неспособността на лидерите на парламентарната и извънпарламентарната опозиция да изградят силна алтернатива – по-отговорни.

В края на този управленски мандат, ние сме готови да приемем оценката на българските избиратели. Каквато и да е, тя ще бъде мерилото за ефективността на управлението. Не живеем с чувството за непогрешимост и сме наясно, както с отговорността, която носим, така и с грешките, които сме допуснали през последните четири години. Наясно сме, че способността да виждаме, признаваме и осмисляме собствените си грешки, ни прави по-силни.

Имаме самочувствието да твърдим, че благодарение на разумната финансова политика, която водихме по време на мандата, днес можем да помогнем на всеки, който е засегнат от икономическите последствия на здравните мерки. Имаме политическото основание да се гордеем с факта, че през последните четири години увеличихме двойно доходите на българските учители и по този начин поставихме образованието сред основните дългосрочни приоритети на нацията. Имаме силата да благодарим на опонентите си за постигнатия консенсус по отношение на условията за започването на преговори между Европейския съюз и Република Северна Македония.

На фона на тези значими теми, въпроси като коя да бъде датата за провеждане на парламентарните избори за нас са незначителни. Те са важни само за онези, които през последната година отсъстваха от решаването на истински значимите проблеми пред обществото. В контекста на непредвидимостта на хода на епидемията в цяла Европа, разумното решение е изборите да бъдат проведени възможно най-рано, за да се гарантира, че страната ще има работещ парламент в ситуация, в която трябва да се вземат важни решения. Призоваваме президента Румен Радев да вземе час по-скоро решение за датата на изборите и по този начин да даде възможност на институциите, партиите и гражданите да се подготвят за тях.

Наясно сме, че предизборната кампания предполага не само политически дебат, но и политическа конфронтация. Въпреки това, изразяваме надеждата си, че докато се опитва да спечели доверието на българските граждани, всеки от нас ще има съзнанието, че и след изборите предизвикателствата и изпитанията за българското общество ще продължат. Затова е важно да съхраним малкото полета на политически консенсус и малкото неизгорени мостове. Защото, който и да получи възможността да управлява ще се нуждае не само от коректив, но и от съюзници. В тежки времена като днешните, България има нужда от единство и отговорни решения.

Затова, въпреки политическите различия, които имаме с представителите на опозицията, ние ще продължим да ги възприемаме не като врагове, а като опоненти и като изразители на вижданията на значими групи в българското общество. Надяваме се, в оставащото време до края на мандата и по време на предизборната кампания, да заменим личните нападки и обидните квалификации с истински дебат за бъдещето на България.

Ние ще бъдем отворени за диалог както сега, така и след парламентарните избори, независимо от това, каква ще бъде оценката на избирателите за нас.
Желая здраве и успех на всеки от Вас и Бог да пази България!

Back to top button