Дарение от книги за Васил Левски получи читалището в село Голям Извор

В чест на 183 г. от рождението на великия идеолог и организатор на българското националноосвободително  движение Васил Левски и 148 г. от създаването на Първия окръжен революционен комитет в Българско, на 24 юли 2020 г. Народно читалище „Найден Григоров 1900 г.“ в  с. Голям извор получи тематично дарение от нови книги, изследващи живота и делото на Апостола на свободата, неизменно свързан с историята на  с. Голям извор и на Тетевенския край.Дарение от книги за Васил Левски получи читалището в село Голям Извор

  Кметът на с. Голям извор Илиян Маринов, секретарят на НЧ „Найден Григоров 1900 г. „ – Детелина Нейкова  и Йовчо Найденов – отговорник за Къщата-музей „Васил Левски“ в селото – символичен дом на Първия окръжен революционен комитет в Българско, получиха дарението от Десислава Василева, представител на неформална инициативна група „Шансове-Тетевен“, която има за цел да предоставя на вниманието на младежи в община Тетевен информация и достъп до инициативи и възможности за неформално образование и развитие на национално ниво, като същевременно помага за популяризирането на Тетевен, историческото наследство на региона. На срещата присъства и Анаид Асенов – изявен зрелостник на НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен, който направи фото галерия на забележителностите на с. Голям извор. 

Изданията, включени в дарението са предварително съгласувани с читалището, за да обогатят фонда на библиотеката, а сред тях е и последната книга на проф. Маргарита Златарева „Юридически поглед към процеса на Васил Дякон Левски, която хвърля светлина върху важността на личността на Васил Левски и невъзможността на Османската империя да омаловажи неговата значимост и да прикрие процеса, който в онзи момент е получил сериозен международен отзвук, довел и до насочване на вниманието към борбите за освобождение на българите. Дарение от книги за Васил Левски получи читалището в село Голям Извор

Литературната селекция вече е част от фонда на НЧ „Найден Григоров 1900 г.“ – с. Голям извор, за да бъде съхранена за поколенията, да бъде в полза на жителите на селото и със свободен достъп. Книгите ще бъдат изложени в библиотеката самостоятелно в памет на Васил Левски, за да предизвикват преклонението, вниманието и интереса на читателите към  биографията на Апостола и историята на националноосвободителната борба на България. 

„За мен е особено вълнение и чест  отново да бъда в с. Голям извор, тук не само на празници, а всеки ден духът на Васил Левски изживява своето безсмъртие по един особен и тържествен начин, защото хората наистина милеят за историята и това е още по-видно в последните години с пищните чествания и шествия, които ни събират от близо и далеч – това са тържества на българщината и историческата ни памет. Поклон пред всички жители на селото за инициативността и задружността. Вярвам, че всеки истински българин трябва да мине през Голям извор, през къщата-музей, през школото и храма, за да разбере, че ние принадлежим на земята си.  Сега това е дори по-лесно, с обновлението на пътя до селото, то е само на 15 мин. от магистрала „Хемус“. Тук, а и в Тетевен, най-големият ни национален герой се е чувствал у дома и съм убедена, че всеки, който премине през селото, усеща силната енергия и връзката с Родината. На нас не остава нищо друго освен да не допуснем знайни и незнайни да хвърлят кал по ореола на Апостола и да се упражняват в празнословие,  нека да пазим и предадем на подрастващите историята на този изключителен човек, боец и предводител, радетел на чиста и свята република, напред в бъдещето неопетнена.“  сподели Десислава Василева., която  на свой ред получи в знак на благодарност от кмета на селото книгите на доц. д-р Огняна Маждракова-Чавдарова „Голям извор – страници от историята на Тетевенския край“ и „Васил Левски с родината и отвъд Дунава“.

На срещата  Илиян Георгиев – кмет на с. Голям извор и Десислава Василева обсъдиха възможността за отворена за гражданството среща с родственицата на Васил Левски – г-жа Христина Богданова, която от първо лице да сподели  за личността на Васил Левски, спомените, предавани в нейния род и малко известни факти. Засега неяснотите около пандемията от Covid-19 пречат за осъществяването на идеята, но в близките месеци при първа възможност е предвидено тя да се реализира. 

 

Източник:
Десислава Василева
Тагове
Back to top button
Close