Декларация от групата Общински съветници на БСП

Декларация от групата Общински съветници на БСП получихме  на електронната поща  на  сайта Областта,  Декларация от групата Общински съветници на БСП

На 28.01.2021 година се състоя редовната сесия на Общински съвет Троян. В дневния ред под точка 21-ва бе заложена за разглеждане от съветниците предложението за подаване на въззивна жалба срещу управителя Тонимир Гечев. Вх.№ Пр.- 34/19.01.2021 г.

След бурни дебати решението на Общинския съвет-Троян предложението на Председателя на ОбС за подаване на въззивна жалба срещу присъда №260001/14.01.2021 г.(виж видео-3:35 мин) не се прие с гласували ЗА -10, Против – 1, и въздържали се -17. След почивката  Декларацията бе прочетена от представителя на БСП на  инж. Владислав Петков Кардашимов.

ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ГРУПАТА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ В ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ТРОЯН ИЗБРАНИ ОТ ЛИСТАТА НА БСП ЗА БЪЛГАРИЯ
Групата общински съветници на БСП е изненадана от решението на Общинския съвет-Троян против предложението на Председателя на ОбС за подаване на въззивна жалба срещу присъда №260001/14.01.2021 г. по Наказателно дело от общ характер № 70/2020 по описа на Окръжен съд – Ловеч, с която Управителят на „В и К Стенето“ е признат за невиновен за това, че е нанесъл значителни щети за „В и К Стенето“ ЕООД Троян в размер на 79 260,30 лева, представляващи такси и разноски по Закона за частните съдебни изпълнители – обвинение по чл. 219, ал. 1 от Наказателния кодекс (за безстопанственост). Независимо дали г-н Тонимир Гечев и извършил престъпление или не, е ясно, че той не е положил достатъчно грижи за възложената му работа и от това са настъпили значителни щети за дружеството. Отказът на Общинския съвет да търси по-нататък по съдебен път справедливо решение за средствата на абонатите на ВиК дружеството приемаме за отказ от правосъдие в интерес на г-н Гечев. Най-странното е, че Председателят на Общински съвет – Троян – инж. Петко Пенков, който е вносител на тази точка от дневния ред, гласува против собственото си предложение.
За подаването на въззивна жалба гласуваха единствено и само съветниците от групата на БСП. Всички останали групи – ГЕРБ, „Глас народен“, ДПС и ВМРО не подкрепиха предложението.
Със своето решение Общинският съвет на практика лиши гражданите на Троян от възможността 79 260,30 лв., съзнателно причинени вреди на дружеството, да бъдат възстановени и да се върнат към гражданите на Троян, към населени места, които стояха през изминалото лято в безводие или към реконструкция на амортизирани ВиК съоръжения.
Начинът на гласуване ни кара да мислим, че вотът е резултат на споразумения извън залата на Общинския съвет, които остават неизвестни за троянци. Питаме се дали това не е част от сделка, която включваше опити за злепоставяне от страна на Управителя на общинското дружество Тонимир Гечев на кмета на Община Троян по време на местните избори. Злепоставяне, което троянци с гласуването си показаха, че разбират, че почива на неистини, че е некоректно и нередно.
В създалата се ситуация, загрижени за законосъобразното и ефективно разходване на средствата на „В и К Стенето“ ЕООД, ще внесем на следващото заседания предложение за избор на контрольор, който надяваме се ще осъществява по-системен контрол на случващото се в дружеството.
На заседанието същите съветници гласуваха текстове за бъдещия конкурс на Управител на НИХЗ, които събудиха много въпроси. Призоваваме гражданите на общината да проследят какво ще се случи с конкурса.

Група общински съветници на БСП
в Общински съвет – Троян

Видеоматериал за тоза точка 3:35 мин.

Back to top button