Дончев: Няма да искаме оставката на Президента

Вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов и социалният министър Деница Сaчева направиха извънредно изявление в Министерски съвет, час след като в обръщение към народа президентът Румен Радев поиска оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

„Вероятно очаквате огледална реакция след включването на президента. Аз няма да кажа правителството иска оставката на президента. Държа българският президент да си изкара мандата си, въпреки че съм не съгласен с голяма част от тезите, които изразява публично“, заяви Томислав Дончев.

„Какво поиска днес г-н президентът. Днес той поиска цялата власт, т.е. – „Искам цялата власт сега и безконтролно“. Но да допълня, че това върви със споменаването на някакви цели. Искам да призова всички към малко повече мъдрост, особено политиците. Има точка, от която връщането назад е много трудно. Искам да призова всички да пазим държавата. Нямаме алтернативна България и алтернативни институции“, посочи Дончев.
„Политическият екстремизъм, който се опитва да практикува Радев е опасен за държавата. Ние искаме да се възстанови диалогът с институциите“, заяви социалният министър Деница Сачева.

„Г-н Радев не е намерил 24 часа да коментира новината, че успяхме да влезем в чакалнята на еврозоната. Нека, ако някой има други планове за България, които са извън демокрацията, да излезе и да каже това. Призоваваме да се уважават институциите на България, защото друга държава нямаме“, подчерта Сачева.
„Няма нужда от конфронтация, призовавам за спокойствие, диалог, разум и национална отговорност. Всичко останало са празни приказки, политическо говорене и нахъсване българин срещу българин, брат срещу брат. Това няма да доведе до нищо добро в България“, заяви Красимир Каракачанов.

Източник:
БНТ
Back to top button