Вяра Емилова, Минчо Казанджиев и Любомир Каримански участваха в преговорите

Вяра Емилова и   Минчо Казанджиев (БСП) и Любомир Каримански (ИТН) – представители на област Ловеч участваха в комисиите от първия кръг от преговорите между четирите партии в парламента, които ще опитат да съставят правителство.
Разговорите за приоритети приключиха снощи с темата за външната политика на страната. Следват номинациите за министри, които да осъществят договорените вече политики.

Позицията на България за Северна Македония и присъединяването й към Европейския съюз остава непроменена. А в бъдеще ще се търси по-засилен диалог.
В комисиите участваха и представители на област Ловеч

Вяра Емилова – депутат от БСП  и представлява област Ловеч, участва в комисията по туризъм, в която преговарящите се съгласиха, че:
– докато има пандемия, бизнесът трябва да се подпомага по 60/40
– визите трябва да са електронни и безплатни
– административната структура на ресорното министерство трябва да се ревизира
– да се направи преглед на режима за свободно къмпингуване
– да се развие велотуризмът чрез изграждане и на трасета
– да се прецени по какъв начин да продължи концесионирането на плажовете
– капацитетът на хотелите да отговаря на този на плажовете и ски зоните
– България да се позиционира като държава, предлагаща качествен туризъм
– да се търси решение за кадровия проблем в сектора
– да се преосмисли националната туристическа реклама.

В папката за обсъждане остава идеите на БСП ваучерите за храна да нараснат до 100 лв. на служител и да могат да се ползват за почивки в България и ДДС за ресторантите да остане 9% до края на пандемията, както и идеята на „Демократична България“ туристически данък да се налага на всички бизнеси в туристическите курорти. В тази графа остава концепцията на „Има такъв народ“ работата на ресорното министерство да се сегментира в 5 групи според вида туризъм и на този принцип да се финансира и рекламата им.

В коалиционните преговори на тема „Финанси“ участва Минчо Казанджиев – председател на БСП област Ловеч и член на НС на БСП, родом от село Терзийско, Троян.  Любомир Каримански (ИТН) също депутат и представител на Област Ловеч, също бе на дискусията. Те заедно с Орлин Ваташки, Драгомир Стойнев, Румен Гечев, Георги Ангелов от БСП и колегите им от Продължаваме промяната (Асен Василев, Kирил Петков, Андрей Гюров, Георги Клисурски) и Демократична България (Георги Ганев, Венцислав Бенов, Мартин Димитров, Владислав Панев) имаха ясни разминавания

В документът се записа, че приемането на бюджета за 2022 г. ще е до края на януари. Според ИТН и ПП , парламентът, и Министерството на финансите ще трябва да намалят „немалка част“ от ваканциите си за коледните празници, тъй като в противен случай и януари изглежда труден срок за приемане на бюджета. Прие се и изготвяне на времеви план на предложените реформи – с разчети за тяхното финансово обезпечаване до средата на 2022 г.

Също да има парламентарен контрол върху разходване на средства, формирани на база излишъци или по-висока събираемост – тоест да се премахне практиката с решение на МС да се раздават средства.

Коалиционното споразумение ще бъда подписано официално след свикването на Народното събрание след клетвата на депутатите. Няма все още определена дата от Президентът, защото се изчаква да минат и 2-я кръг на преговорите – кадровите.

Back to top button