Европейският съвет одобри бюджета на ЕС

Европейският съвет приключи последното си заседание за тази година, продължило близо 22 часа. Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС утвърдиха следващия общ бюджет до 2027 г. и по-високи цели за опазване на околната среда до 2030 година.

Предвижда се в следващото десетилетие ЕС да намали замърсяването с 55 на сто спрямо данните от 1990 година. Отпускането на средства от бюджета на ЕС ще бъде свързано със състоянието на законността.

Европейският съвет решава да бъдат наложени допълнителни санкции срещу Турция заради дейностите на Анкара в Източното Средиземноморие. Санкциите срещу Русия се удължават с шест месеца.

Председателят на Европейския съвет определи решенията като важна стъпка напред. Германският канцлер Ангела Меркел, временен председател на Съвета на ЕС, изрази голямо облекчение от предприетите стъпки.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен уточни, че е постигнато споразумение за общо признаване на резултатите от изследванията за КОВИД-19. По нейните думи до края на годината може да се очаква одобрение за достъп до пазара на ЕС на ваксината на „Пфайзър“, а през януари – на „Модерна“. По нейните думи ваксината на „Джонсън и Джонсън“ ще бъде проучена по-късно.

Източник:
БТА

Свързани статии

Back to top button