„Газпром Експорт“ спира доставките за България

„Газпром Експорт“ е уведомило  с писмо, че   ще бъдат спрени доставките с прирорден газ – считано от утре, 27 април 2022 г. Това съобщиха от Минстерството на енергетиката (МЕ).

Във връзка със създалата се ситуация, утре от 9:00 ч., министърът на енергетиката Александър Николов ще направи изявление. Тази вечер и от „Булгаргаз“, и от МЕ отказаха коментар пред БНТ, като заявиха, че ще говорят след изявлението на министъра.

Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България, уверяват от енергийното министерство. Министерството, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне със ситуацията.

Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи.

„След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна“, се казва още в съобщението на МЕ.

По-рано стана ясно, че от утре руският енергиен регулатор спира доставките на природен газ и за Полша.

Back to top button